Eşti aici

CA a sancționat din nou cele opt posturi TV, pe care le-a avertizat public săptămâna trecută

21 Februarie 2019
968 de afişări
Consiliul Audiovizualului (CA) a aplicat, în cadrul ședinței, din 21 februarie, sancțiunea de 5.000 de lei celor opt posturi de televiziune pe care le-a avertizat în ședința de săptămâna trecută pentru încălcarea legislației electorale și audiovizuale. Decizia a fost luată în urma examinării celui de-al doilea raport de monitorizare a principalelor buletine informative difuzate de 13 posturi TV.

Deși au fost sancționate cu avertizare publică în ședința anterioară a CA, posturile Prime, Publika TV, Canal 2, Canal 3, Accent TV, NTV Moldova, Orhei TV și Televiziunea Centrală au încălcat din nou prevederile legale privind reflectarea campaniei electorale, după cum arată raportul de monitorizare al CA. Acestea au fost sancționate cu câte 5000 de lei, pentru abateri repetate. Membra CA Olga Guțuțui a propus amenzi mai aspre, de 10000 de lei, cu excepția Canal 2 și Canal 3, care, în opinia ei, au avut un comportament mai adecvat în comparație cu perioada precedentă. Propunerea nu a fost însă acceptată de ceilalți membri ai CA.

Olga Guțuțui a mai menționat că posturile de televiziune PRO TV Chișinău și TV8 din nou au dat dovada de un bun exemplu, iar TV8 a prezentat mai mulți candidați pe circumscripția uninominală decât postul public de televiziune Moldova 1.
Membra CA Ludmila Viziru a menționat că cel de-al doilea raport de monitorizare arată că, per total, numărul de știri neutre a fost în creștere în perioada 4-13 februarie.

Membra CA Veronica Cojocaru a adăugat, la rândul ei, că unele posturi, care apar bine în raportul cu  privire la monitorizarea buletinelor de știri, totuși, nu întotdeauna respectă aceleași principii și în emisiuni.

Reamintim că, în opinia experților media, amenzile aplicate de CA nu au impactul cuvenit asupra instituțiilor audiovizuale sancționate. Într-o conferință de presă de lansare a raportului de monitorizare a comportamentului mass-media în campania electorală, realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația Presei Independente (API), Nadine Gogu, directoarea executivă a CJI, susținea că sancțiunile CA au fost întârziate, fiind aplicate „practic, în ultima săptămână de campanie electorală”. Marea problemă, atrage atenția directoarea executivă a CJI, constă în faptul că „unii radiodifuzori nu au ținut cont de nicio prevedere legală, au făcut ceea ce știu ei că trebuie să facă și nu s-a întâmplat nimic”. La rândul său, Petru Macovei, directorul executiv al API, constata, în aceeași conferință de presă, că CA ar trebui să monitorizeze televiziunile și în perioada preelectorală, pentru a reuși să aplice la timp sancțiunile.

În actuala campanie electorală CA monitorizează 13 posturi TV: Moldova 1, TV8, Prime, Publika, Canal 2, Canal3, Accent TV, NTV Moldova, Pro TV Chișinău, Jurnal TV, RTR Moldova, Orhei TV și Televiziunea Centrală.

Tot în cadrul ședinței de joi, 21 februarie, Jurnal TV a fost  amendat cu 5.000 de lei pentru încălcarea legislației audiovizuale în cadrul emisiunii Cabinetul din Umbră, la care a fost prezent liderul PPDA, Andrei Năstase. CA a fost sesizat de către Partidul Democrat, care a considerat că emisiunea a avut un caracter electoral.