Eşti aici

CA a sancționat ITV pentru neasigurarea informării corecte într-un reportaj în care era vizată autoritatea

08 Noiembrie 2021
564 de afişări
Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat cu avertizare publică postul de televiziune ITV pentru neasigurarea informării corecte în cadrul unui reportaj în care a fost vizată și autoritatea de reglementare a domeniului. Cazul a fost examinat în baza autosesizării mai multor membri ai CA.
 
Pe data de 18 octombrie, ITV a difuzat un reportaj cu titlul „Беспредел в КСТР продолжается” (din rusă, „La CA continuă fărădelegerile”), în cadrul căruia s-a relatat despre faptul că, la ședința publică din 15 octombrie 2021, CA a sancționat cu amenzi maxime posturile de televiziune neconvenabile șefei autorității. Jurnalista a specificat că ITV a fost sancționat cu o amendă maximă în mărime de 15.000 de lei pentru nerealizarea ponderii programelor locale în conformitate cu prevederile legale, în timp ce posturile de televiziune ce aparțin holdingului media al fostului președinte Igor Dodon nu au fost sancționate, fiind invocată situația pandemică din țară.
 
CA a specificat că, în cadrul ședinței, nu au fost aplicate sancțiuni doar postului de televiziune ITV, ci și altor canale care au încălcate legislația. Monitorizarea CA a atestat că reportajul „a fost realizat și prezentat unilateral, cu o serie de neconcordanțe în ceea ce privește relatarea opiniei postului, care a prezentat faptele reale și situația de facto în legătură cu cronologia și motivul sancțiunilor aplicate postului de televiziune ITV”. De asemenea, specialiștii CA au constatat că „în cadrul subiectului este expus un amalgam de idei, pe alocuri contradictorii și lipsite de probe concludente, iar la multitudinea afirmațiilor acuzative cu referire la activitatea Consiliului Audiovizualului nu a fost solicitată și prezentată poziția instituției”.
 
Reprezentanții ITV au informat CA printr-o scrisoare că autosesizarea membrilor Consiliului pe acest caz „este neîntemeiată și urmează a fi respinsă”. Redacția ITV este de părere că reportajul examinat a fost elaborat în conformitate cu cerințele legii și că s-a făcut distincție între fapte și opinii.
Urmare a examinării subiectului, membrii CA au decis cu vot unanim să avertizeze public televiziunea pentru acest reportaj. Președinta CA, Ala Ursu-Antoci, a mai spus că va înainta o acțiune în instanță împotriva acestui post de televiziune pentru denigrări la adresa sa.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm cele mai importante articole, dar și pe Facebook, Instagram și Twitter.