Eşti aici

CA vrea să ofere licențe separate pentru emisia digitală în multiplex și să limiteze dreptul de utilizare a slotului până la 5 ani

09 Octombrie 2020
954 de afişări
Consiliul Audiovizualului (CA) vrea să obțină dreptul de a elibera licența de emisie digitală pentru furnizorii de servicii media pe un termen de până la cinci ani în loc de nouă ani - termenul pentru licența obișnuită de emisie. Pe 1 octombrie, membrii CA au aprobat un proiect de lege ce urmează să fie remis comisiei parlamentare de profil pentru a fi promovat și aprobat în plen.

În documentul aprobat de CA se menționează că, „odată cu aplicarea prevederilor Codului serviciilor media audiovizuale, s-a depistat un vid legislativ cu referire la furnizorul de multiplex”. Astfel, CA vrea să completeze legislația din domeniu cu noțiunile de autorizație de multiplex și aviz de utilizare a slotului din multiplex. Actele de utilizare a sloturilor se propun a fi emise de către CA. Membrii Consiliului vor să elibereze și autorizația de multiplex, un act permisiv prin care furnizorului de multiplex i se acordă dreptul la gestionare a propriei rețele de comunicații electronice prin care se realizează semnalul digital. În prezent, furnizarea multiplexului digital este efectuată de întreprinderea de stat Radiocomunicații.

Cât privește durata de utilizare a slotului, Consiliul consideră că un astfel de aviz de utilizare a slotului din multiplex ar trebui să fie acordat pentru un singur termen de cinci ani. În mod obișnuit, licenţa de emisie pentru un furnizor de servicii media se acordă pentru nouă ani.

Totodată, CA propune ca furnizorul de servicii media care deține un slot în Multiplex să nu aibă dreptul de a participa la concurs pentru a obține un alt slot pentru același post de televiziune sau radio. Taxa pentru eliberarea avizului de utilizare a slotului din Multiplex este estimată la 3.000 de lei.

Președintele CA, Dragoș Vicol, a anunțat despre intenția de a introduce elemente noi în legislație și în cadrul unui interviu acordat recent pentru Media Azi. „Vom insista și în continuare ca activitatea în multiplex să înceapă în cel mult în trei luni de zile de la obținerea dreptului de emisie, ținând cont de faptul că avem cazuri când unele posturi TV au câștigat concursul, dar, din păcate, o perioadă îndelungată de timp nu emit și nu permit astfel nici celorlalți să ajungă în multiplex”, a afirmat Dragoș Vicol.

În prezent, furnizorii de servicii media care intenționează să emită în multiplexul digital participă la concursurile organizate de CA în cadrul cărora li se acordă dreptul de utilizare a sloturilor prin votul membrilor Consiliului.
 
Sursa foto: bogdan-chirea.ro