Eşti aici

Cancelaria de Stat explică intenția de a majora tarifele de locațiune la Casa Presei, după un apel al ONG-urilor de media

08 Aprilie 2021
690 de afişări
Cancelaria de Stat vine cu precizări privind intenția de a majora tarifele de locațiune la Casa Presei, clădire în care mai multe redacții cu sediul la Chișinău iau spații cu chirie. După ce mai multe organizații neguvernamentale de media și-au exprimat îngrijorarea în legătura cu o eventuală decizie în acest sens, autoritatea publică a explicat într-un comunicat de presă „că a făcut uz de dreptul său de a iniția renegocierea condițiilor locațiunii, reieșind din preţurile existente pe piaţă”.

Cancelaria de Stat menționează că valoarea coeficientului de piață, folosit în calculele pentru determinarea cuantumului minim al chiriei bunurilor proprietate publică, se determină reieșind din Legea bugetului de stat.
 
Instituția a precizat că Direcția generală pentru administrarea clădirilor Guvernului, printre care și Casei Presei, a făcut uz de dreptul său de a iniția renegocierea condițiilor locațiunii. Direcția a început procesul de renegociere a prețului chiriei prin majorarea coeficientului de piață nu doar cu organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media, dar cu toți locatarii care închiriază spații în incinta Casei Presei, pentru care era aplicat coeficientul minimal.
 
Reprezentanții Cancelariei de Stat susțin că urmează să verifice corectitudinea modificărilor operate.
 
Între timp, Andrei Spînu, secretarul general al Aparatului președintelui, care anterior a ocupat funcția de secretar general al Guvernului,  a declarat că va înainta un  demers către Executiv pentru a reactiva ordinul prin care mass-media să beneficieze în spațiile deținute de Guvern de cel mai mic preț la închirierea spațiilor.
 
ONG-urile de media și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu această intenție a Cancelariei de Stat și au facut un apel către prim-ministrul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, ca să intervină pentru a nu admite majorarea tarifelor. „O eventuală majorare ar înrăutăți și mai mult situația financiară a instituțiilor de presă, afectate foarte mult de criza economică cauzată de pandemia de COVID-19”, au concluzionat organizațiile neguvernamentale.