Eşti aici

CCA a alocat 1,6 milioane lei pentru susţinerea radiodifuzorilor locali

15 Iulie 2015
1212 afişări
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a anunțat marți, 14 iulie, totalurile Concursului de selectare a proiectelor de programe audiovizuale care abordează subiecte şi probleme de interes public. Membrii CCA s-au arătat dezamăgiți de prestația proiectelor înscrise în concurs, totuși, în final, au decis alocarea a circa 1,6 milioane lei din sursele Fondului de susţinere a radiodifuzorilor pentru finanțarea a 17 proiecte TV şi Radio, prezentate de 14 radiodifuzori locali. 

Potrivit președintelui CCA, Dinu Ciocan, radiodifuzorii care au participat la concurs activează de mulți ani în domeniul audiovizualului. “Ne-am așteptat la o prestație mai bună și la mai multe proiecte pe tematicile propuse de noi – promovarea valorilor europene, programe cu/despre/pentru persoanele cu dizabilităţi, programe cu/despre/pentru minorităţile naţionale. Cu regret, am constatat un nivel redus al proiectelor prezentate, prea puține idei creative și originale”, ne-a spus Dinu Ciocan.

La concurs s-au înscris 17 radiodifuzori locali, care au prezentat 23 de proiecte. Dintre acestea, proiectul Companiei Publice „Găgăuziya Radio Televizionu” (GRT) și cel al Întreprinderii „MEGAN-TV” SA au fost excluse din concurs din cauza că reprezentanții lor au lipsit de la şedinţă. Un alt proiect - al „ML–COM” SRL - nu a fost acceptat deoarece a beneficiat deja în acest an de susţinere financiară din sursele Fondului respectiv.

În ceea ce priveşte GRT, Dinu Ciocan a mai spus că “documentele depuse nu au întrunit toate rigorile concursului - nu au fost ștampilate și semnate de președintele în exercițiu al instituției”. Președintele CCA a menționat că neregulile constatate s-ar fi produs din cauza disensiunilor interne care au loc la Compania GRT, dar că acestea nu țin de competența CCA.

Proiectele media care au fost selectate pentru a fi finanțate în anul 2015 sunt emisiuni în limbile găgăuză, bulgară şi romă; programe destinate persoanelor cu dizabilităţi; proiecte care vor mediatiza cultura, valorile şi obiceiurile populare; cicluri de emisiuni ce vor promova valorile europene; programe de sănătate, sport etc. Acestea vor fi subvenţionate în corespundere cu numărul de emisiuni și volumul de emisie.