Eşti aici

CCA a amendat mai mulți radiodifuzori care nu s-au conformat cerințelor legii anti-propagandă

12 Februarie 2018
3968 de afişări
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a aplicat, în cadrul ședinței din 12 februarie curent, amenzi a câte 5.000 de lei mai multor posturi de televiziune, radio și distribuitori de servicii pentru neprezentarea noilor concepții generale a serviciilor de programe, așa cum prevedea decizia CCA din 15 ianuarie 2018.

Potrivit legislației, începând cu data de 12 februarie, curent, radiodifuzorii și distribuitorii din Republica Moldova nu mai au dreptul să retransmită emisiuni informative, informativ-analitice, politice și militare din țările care nu au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Radiodifuzorii și distribuitorii de servicii urmau să prezinte, până pe data de 9 februarie, pentru aprobare concepțiile revăzute ale serviciilor de programe, în conformitate cu modelul nou și cu modificările recente din Codul Audiovizualului.

Doar 51 de posturi de televiziune din 60 și 53 de posturi de radio din 55 au prezentat spre aprobare concepțiile generale ale serviciilor de programe. Astfel, TV Găgăuzia, VTV, TV RAIN, ART TV, AXIAL TV, MOLDOVA 2, PRUT TV, RTR Moldova și REN Moldova, precum și posturile de radio - GRT FM și ART FM nu s-au conformat noilor cerințe și au fost sancționate cu amenzi a câte 5000 MDL.

Totodată, în cadrul expertizării documentelor prezentate de către radiodifuzori, CCA a constatat unele abateri de la cerințele legale. Drept urmare, 15 posturi tv și 20 de posturi de radio vor trebuie să-și revadă concepțiile, a subliniat șefa adjunctă a Direcției Generale licențiere, autorizare și monitorizare CCA, Lidia Viziru.

Atât lor, cât și posturilor amendate li s-a acordat termen suplimentar până la 15 februarie 2018, pentru a-și pune în ordine concepțiile generale ale serviciilor de programe.

Președintele CCA, Dragoș Vicol, a ținut să precizeze că angajații CCA vor organiza monitorizări inopinate ale radiodifuzorilor, pentru a vedea cum se respectă noile modificări la Codul Audiovizualului, cunoscute drept „legea anti-propagandă”, care au intrat în vigoare pe 12 februarie curent.

Precizăm că, nerespectarea de către radiodifuzori și distribuitorii de servicii a legislației audiovizuale implică aplicarea de către CCA a unor sancțiuni, care ajung până la amenzi între 40.000 MDL și 70.000 MDL, iar în cazul încălcărilor repetate – între 70.000 MDL și 100.000 MDL.

După aplicarea graduală a sancțiunilor prevăzute de Codul Audiovizualului, se va recurge la retragerea licenței de emisie.