Eşti aici

CCA a amendat Retro FM pentru difuzarea unei știri ce conținea expresii licențioase

28 Mai 2018
1154 de afişări
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a aplicat în cadrul ședinței din 28 mai o amendă în valoare de 5.000 MDL postului de radio Retro FM, pentru difuzarea în cadrul unui buletin de știri a afirmațiilor analistului politic Oazu Nantoi într-un limbaj licențios. Sancțiunea a fost aplicată cu vot unanim, în urma examinării raportului de monitorizare a postului respectiv. Anterior, CCA a recepționat și o scrisoare din partea unui cetățean, care a solicitat implicarea Consiliului în acest caz.

Solicitarea respectivă a ajuns la adresa electronică a Consiliului, însă nu a fost examinată pe motiv că nu a întrunit condițiile prevăzute în legea cu privire la petiționare (numele, prenumele, domiciliul şi adresa electronică a petiționarului).

Totuși, Consiliul a decis să exercite controlul conținutului buletinului de știri de la postul respectiv din oficiu și a monitorizat programele radiodifuzorului Retro FM din 25 aprilie 2018, data la care a fost emis programul.

În urma monitorizării, CCA a constatat că postul menționat a încălcat prevederile Codului Audiovizualului cu privire la principiile de comunicare audiovizuală, și anume interdicția difuzării programelor „care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor, în special programele care conţin pornografie, violenţă exagerată sau limbaj licenţios”.

Potrivit Consiliului, Retro FM a încălcat și prevederile legii cu privire la protecția copiilor împotriva impactului negativ al informațiilor, care interzice mijloacelor de informare în masa să difuzeze în intervalul orar 6.00 – 23.00 producţii care prezintă limbaj obscen.

Administrația postului și-a recunoscut vina și a anunțat CCA că pe marginea acestui caz s-au luat măsuri administrative severe la adresa persoanelor care au admis difuzarea acestei știri. De asemenea, administrația a dat asigurări că va evita pe viitor „asemenea cazuri penibile”.

Deși în cadrul ședinței CCA nu s-a specificat care este știrea sau expresiile licențioase pentru care s-a aplicat amenda, membrul CCA Artur Cozma a menționat că ar putea fi vorba de protocolul privind înregistrarea autovehiculelor din stânga Nistrului în baza unor plăcuţe de înmatriculare neutre, care a fost semnat la sfârșitul lunii aprilie. „Pentru că a fost un șoc pentru toți. În primul rând, a fost un șoc pentru domnul Nantoi. Probabil că el a fost afectat de rezultatul negocierilor de la Tiraspol”, a menționat Cozma.

În acest context, portalul Deschide.md a publicat opinia lui Oazu Nantoi asupra subiectului plăcuțelor de înmatriculare, în care analistul politic s-a exprimat utilizând câteva expresii licențioase, după ce a participat la ședința Biroului de reintegrare cu societatea civilă pe acest subiect.