Eşti aici

CCA a aplicat amenzi maxime, medii şi minime unor posturi TV pentru încălcări în reflectarea campaniei electorale

14 Noiembrie 2014
1369 de afişări
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a aplicat amendă maximă, de 5400 de lei, posturilor de televiziune Prime TV, Publika TV, Canal 3 și Canal 2. Postul de televiziune Jurnal TV s-a ales cu amendă medie, iar Euro TV a fost sancționat cu amendă minimă. Toate aceste posturi de televiziune au fost sancționate pentru derogările de la Regulamentul privind reflectarea campaniei electorale.

Astfel, potrivit rezultatelor monitorizării principalelor buletine de știri la posturile de televiziune Prime, Publika TV, Canal 2 și Canal 3, s-a constatat că Partidul Democrat a beneficiat de cea mai mare pondere în context neutru și pozitiv în timpul de emisie în comparație cu ceilalți concurenți electorali.

Unul din membrii CCA, Nicolae Damaschin, consideră că responsabilii de politicile editoriale ale acestor posturi tv ”flagrant încalcă legislația” cu privire la reflectarea corectă a campaniei electorale. Mariana Onceanu, membră a consiliului, a declarat că va pleda pentru măsuri mai radicale, în cazul în care tendința de a încălca normele de reflectare a campaniei electorale de către mass-media va continua.

La rândul său, președintele CCA, Dinu Ciocan, și-a exprimat regretul cu privire la posturile care reflectă neechilibrat concurenții electorali şi a făcut apel către conducerea acestora să respecte normele legale.

Reprezentantul companiei ce administrează aceste posturi de televiziune a promis că responsabilii de conținutul editorial vor fi mai atenți pe viitor la reflectarea contentului din acest punct de vedere.

Postul de televiziune Jurnal TV, potrivit rezultatelor aceluiași raport de monitorizare, la fel a prezentat masiv Partidul Democrat, doar că în manieră mai mult negativă. Cea mai blândă sancțiune, amendă minimă, a fost aplicată postului de televiziune Euro TV. Datele raportului au arătat că la acest post de televiziune a fost favorizat Partidul Liberal Democrat.

Membrii CCA au anunțat că se vor întruni săptămânal pentru a examina rapoartele de monitorizare a mass-mediei sub aspectul respectării legislației.