Eşti aici

CCA a avertizat public TV7 pentru retransmisia documentarului rusesc despre regiunea transnistreană

26 Decembrie 2013
1257 de afişări

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a avertizat public postul de televiziune TV7 după ce membrii Consiliului s-au autosesizat privind difuzarea documentarului „Приднестровье: русский форпост” (n.r. Transnistria: Avanpost rusesc), difuzat inițial de televiziunea rusească NTV.

Astfel, potrivit raportului de monitorizare CCA, s-a constat că materialul retransmis are un caracter propagandistic și manipulator, cu scopul de a denigra imaginea Republicii Moldova. Informaţiile prezentate în documentar au fost prezentate unilateral şi au avut o tentă negativă vizavi de Moldova, se mai spune în raport. Totodată, conform CCA, postul TV7 a încălcat prevederile Codului Audiovizualului cu privire la drepturile consumatorilor, din moment ce radiodifuzorii sunt obligaţi să asigure obiectivitatea informării și să favorizeze libera formare a opiniilor.

„Este o formă crasă de manipulare şi de minciună. Nu este o problemă că s-a arătat un punct de vedere. Da, alt punct de vedere într-o societate democratică şi o presă liberă trebuie să existe. Dar nu trebuie să fie promovată minciuna. (…) Este un film ce atentează la integritatea teritorială Republicii Moldova”, a declarat preşedintele CCA, Marian Pocaznoi.

La rândul său, directoarea postului TV7, Natalia Davidovici, a susținut că respectivul documentar este un produs al unei televiziuni din alt stat, în vreme ce postul ar purta răspunderea numai pentru conținutul local. În acelaşi timp, Davidovici a adăugat că administraţia postului de televiziune TV7 duce negocieri pentru organizarea unor dezbateri cu participarea autorului documentarului şi a membrilor CCA. 

CCA s-a autosesizat luni, 23 decembrie, referitor la filmul „Приднестровье: русский форпост”, retransmis de postul de televiziune TV7 cu o zi înainte, la o oră de maximă audienţă. Filmul NTV nu este primul de acest fel care e difuzat de mass-media din Rusia de la parafarea Acordului de Asociere cu UE de către Moldova și Georgia la sfârșitul lunii noiembrie.