Eşti aici

CCA a dat undă verde postului NTV Moldova, în pofida recomandărilor organizațiilor de media

08 Decembrie 2015
2947 de afişări
După ce, în ședința din 3 decembrie a CCA, postul NTV Moldova nu a reușit să primească licență de emisie, marți, 8 decembrie, membrii CCA s-au pronunțat pentru acordarea licenței, în pofida unei declarații a ONG-urilor de media, care au recomandat CCA ”să nu admită retransmisiunea pe teritoriul R. Moldova a buletinelor de ştiri şi a emisiunilor informativ-analitice ale televiziunilor din Federaţia Rusă care încalcă grav principiul echilibrului social-politic, echidistanţei şi obiectivităţii”. Decizia a fost votată de șapte membri ai consiliului din cei opt prezenți. Membra CCA Olga Guțuțui a votat împotrivă, iar colega ei Mariana Onceanu-Hadîrcă a lipsit de la ședință.

NTV Moldova va difuza emisiuni autohtone și va retransmite content din Federația Rusă, având la bază contractul cu postul rusesc NTV. Administratorii postului declară că vor să promoveze valorile europene.

Dreptul de a retransmite în Moldova contentul media de la NTV îl avea și postul de televiziune TV7, proprietarul căruia este deputatul PLDM, Chiril Lucinschi. În perioada când Lucinschi era președinte al Comisiei Parlamentare pentru mass-media Olga Guțuțui deținea funcția de consultant principal al Comisiei.

Cererea repetată pentru obținerea licenței a fost depusă de către administrația întreprinderii Exclusiv Media SRL a doua zi după ședința CCA din 3 decembrie. Reprezentanții companiei i-au asigurat pe membrii CCA că au ținut cont de obiecțiile lor. Printre altele, membrii CCA au solicitat radiodifuzorului să excludă emisiunile informativ-analitice din Rusia, să schimbe denumirile emisiunilor similare cu cele de la postul NTV și să majoreze volumul de produse autohtone audiovizuale în limba română.

Membra CCA Olga Guțuțui a afirmat în ședința de marți că nu s-a convins de faptul că NTV Moldova s-a conformat cerințelor CCA. Aceasta a arătat că în proiectul modificat a rămas titlul unei emisiuni identic cu cel existent pe postul rusesc – Segodnea. Guțuțui este de părere că această emisiune este o ”capcană” prin intermediul căreia se dorește transmiterea emisiunilor din Rusia.
 
”Înțeleg că NTV din Federația Rusă vrea cu orice preț să revină cu știrile pe piața din Moldova”, a constatat  Olga Guțuțui. În context, ea a amintit de declarația difuzată în dimineața zilei de marți, 8 decembrie, de către ONG-urile de media, în care acestea solicită CCA, în calitate de reprezentant şi garant legal al interesului public în domeniul audiovizualului, ”să nu admită retransmisiunea pe teritoriul Republicii Moldova a buletinelor de ştiri şi a emisiunilor informativ-analitice ale televiziunilor din Federaţia Rusă care încalcă grav principiul echilibrului social-politic, echidistanţei şi obiectivităţii, prevăzut în legislaţia R. Moldova”.

Un alt membru al CCA, Dragoș Vicol, a recunoscut că ”misiunea CCA este să bareze orice pericol de propagandă”, dar, a adăugat el, ”până la proba contrarie, postului NTV Moldova trebuie să i se permită să-și materializeze conceptul”. Aceeași poziție a avut și președintele CCA Dinu Ciocan: ”Dacă legislația este permisivă, eu mă conduc de prevederile legii”, a spus el.

Membrul CCA Nicolae Damaschin, care în ședința precedentă a exprimat mai multe obiecții la adresa proiectului prezentat de Exclusiv Media SRL, a constatat că aceasta  ”este, probabil, una dintre cele mai grele ședințe”. CCA a acordat licență postului NTV Moldova în condițiile în care spațiul informațional din R. Moldova nu este securizat, iar cele două proiecte de legi elaborate în acest sens încă nu au ajuns pe agenda ședinței în plen a parlamentului. Anul curent, instituția de reglementare în audiovizual a sistat licența postului rus Rossia24 pentru grave încălcări ale legislației audiovizuale moldovenești.

Precizăm că Exclusiv Media SRL, care va administra NTV Moldova, se află în proprietatea deputatului PSRM Corneliu Furculiță, iar directorul companiei este Petru Burduja. Potrivit declarațiilor de avere din 2014, prezentate de liderul PSRM Igor Dodon și deputatul socialist Corneliu Furculiță, soțiile acestora au încasat venituri de la „Exclusiv Media” SRL. Compania mai deține și ziarul ”Argumenti i Factî v Moldove”.

Sursă foto: captură video privesc.eu