Eşti aici

CCA a distribuit toate sloturile în Multiplexul A

07 Iunie 2016
1645 de afişări
Consiliul Coordonator al Audiovizualului a ales marți, 7 iunie, ultimele trei posturi TV care vor face parte din Multiplexul A. Acestea sunt Jurnal TV, Accent TV și ITV Moldova. Alte două posturi care au depus dosarul - „NTV Moldova” și „RTR Moldova” - nu au primit niciun vot din partea membrilor CCA. La începutul lunii aprilie membrii CCA au votat includerea altor 12 posturi în primul Multiplex digital. Astfel, cele 15 televiziuni care vor face parte din Multiplexul A sunt: „Moldova 1”; „TVR Moldova” „Canal Regional TV”, „TV 7”, „N 4”, „Publika TV”, „Canal 2”, „Canal 3”, „Prime”, „AGRO TV MOLDOVA”, „CTC Mega”, „Super TV”, „Jurnal TV”, „Accent TV” și „ITV Moldova”.

Membrii CCA au menționat că la baza votului de astăzi a fost luat procentul produsului autohton. De asemenea, s-a luat în considerare numărul de emisiuni în limba de stat, dar și posibilitățile financiare ale instituției. Posturile TV care au fost incluse în Multiplex vor achita circa 6000 de euro lunar. Membrul CCA, Nicolae Damaschin, a ținut să accentueze: „Sper ca în al doilea multiplex să fie și radiodifuzori locali”.

Președintele CCA, Dinu Ciocan, a precizat în cadrul ședinței că lansarea celui de-al doilea multiplex depinde și de responsabilitatea radiodifuzorilor care au acces deja în primul multiplex și de faptul cât de repede își vor onora ei obligațiunile și vor difuza în acest multiplex și vor începe real să-și achite tarifele. În context, Dinu Ciocan s-a adresat către radiodifuzorii care vor accede în primul multiplex ca aceștia, cât mai curând posibil, să-și încheie contractele cu întreprinderea de stat „Radiocomunicaţii”  și să înceapă difuzarea prin intermediul Multiplexului digital A, ca mai apoi să ofere posibilitate și altor radiodifuzori să transmită servicii de programe în aceleași condiții.

Solicitat de Media Azi, expertul media Ion Bunduchi a comentat în felul următor  suplinirea Multiplexului A:

„Faptul că există unul din trei multiplexe naționale, chiar dacă a apărut cu atâta întârziere, e bine. La fel, e bine că au fost distribuite toate sloturile în Multiplexul A, chiar dacă din a doua încercare. Mai rămâne să aflăm cum va funcționa acesta. Ceea ce e mai puțin bine - diversitatea conținuturilor din multiplex ori, mai exact, lipsa diversității. La modul ideal, Multiplexul A ar fi trebuit să însemne: 5 televiziuni informative, 5 - educative, 5 - distractive. Dar pentru că în audiovizualul autohton este prea puțin loc pentru ceva ideal, avem ce avem. În mai multe rânduri ne-am pronunțat pentru ”un pachet social” în primul multiplex, așa cum se procedează în societățile cu grijă pentru informarea adecvată a cetățenilor. Adică, ”pachetul social” să poată răspunde cât mai mult nevoilor informaționale ale diverselor categorii de privitori - de categorii de vârstă sau de interese. Unde mai pui, că nu știm exact când vor apărea celelalte multiplexe (faptul că-i scris pe hârtie - nu e garanție) și nu știm dacă vor fi solicitate, dat fiind că o bună parte dintre radiodifuzori consideră prea mare taxa”.