Eşti aici

CCA a fost audiat la Comisia parlamentară de profil

25 Februarie 2015
1391 de afişări
Raportul de activitate a CCA în anul 2014 şi priorităţile pentru anul 2015 au fost examinate miercuri, 25 februarie, în cadrul şedinţei Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media a Parlamentului.
 
Potrivit preşedintelui CCA, Dinu Ciocan, care a prezentat raportul, pe parcursul anului 2014 instituţia a efectuat 48 de monitorizări, pe diferite aspecte, în special vizând libertatea de opinie şi pluralismul de opinie într-un an electoral. Între acestea, patru monitorizări cu privire la aplicarea art. 7 al Codului audiovizualului, respectarea pluralismului social-politic. ”Astfel, pe parcursul anului 2014, CCA a efectuat o monitorizare tematică cu privire la respectarea pluralismului social-politic în cadrul buletinelor de știri la principalele posturi de televiziune în perioada: 10 - 20 ianuarie 2014 și două sesiuni de monitorizări ale serviciilor de programe ale posturilor de televiziune, cu excepția celor autohtone în vederea respectării legislaţiei audiovizuale naţionale a Republicii Moldova în perioada: 18 – 24 aprilie 2014 și 14 – 20 iulie 2014”, se menţionează în raport.
 
Totodată, potrivit lui Ciocan, în anul 2014, la CCA au parvenit 16 sesizări privind nerespectarea principiului pluralismului de opinii şi social-politic. Dintre acestea, doar două sesizări au fost considerate fondate.
 
De cealaltă parte, unii membri ai comisiei au obiectat că CCA nu a reacţionat întotdeauna cu promptitudine, atunci când o cerea situaţia. „În opinia mea, sunt două probleme în care CCA trebuia să se implice mai activ, dar nu a făcut-o la timpul potrivit. Este vorba de monopolizarea spaţiului audiovizual şi de parazitarea pe contentul străin”, a constatat Corneliu Mihalache, deputat (PCRM),  membru al comisiei.
 
Deputata PLDM, Liliana Palihovici, membră a comisiei, a recomandat CCA să colaboreze mai activ cu reprezentanţii din stânga Nistrului, pentru ca cetăţenii din Transnistria să aibă acces la produsele audiovizuale din Moldova. „Cunoaştem foarte bine de intoxicarea populaţiei din stânga Nistrului de către sursele de informare şi bruierea posturilor moldoveneşti. Consider că în anul 2014 CCA trebuia să fie mai activ, să colaboraţi cu Biroul de Reintegrare şi să vedeţi cum poate fi rezolvată această problemă. De ce posturile lor sunt vizionate de cetăţenii din dreapta Nistrului, dar posturile moldoveneşti din partea aceasta nu pot fi vizionate în stânga Nistrului? ”, a întrebat Palihovici.
 
Monitorizarea pluralismului de opinie rămâne o prioritate pentru anul 2015 a Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Așa cum stipulează articolul 10 al Convenției Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului, libertatea de opinie se bucură de o protecție aproape absolută, iar democrația nu poate exista fără pluralism. „În urma monitorizării din anul 2014, CCA a punctat priorităţile pentru anul curent. Printre acestea sunt sporirea volumului de produse autohtone în programele posturilor de televiziune, dar şi  monitorizarea respectării pluralismului de opinie şi a pluralismului politic în servicii de program informativ - analitic a radiodifuzărilor ”, a subliniat Dinu Ciocan.
 
La 1 ianuarie 2015, în Republica Moldova erau înregistrate 218 licenţe audiovizuale.

Foto: privesc.eu