Eşti aici

CCA respinge acuzațiile „Jurnal TV”: „Alți radiodifuzori au primit sancțiuni și mai mari”

23 Ianuarie 2017
2725 de afişări
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) respinge categoric acuzațiile precum că ar avea o atitudine părtinitoare şi discriminatorie față de postul de televiziune „Jurnal TV” și că ar intenționa să-i retragă acestei instituții media licența de emisie. Precizarea vine la scurt timp după ce „Jurnal TV” a învinuit autoritatea de reglementare de o atitudine ostilă față de postul TV, prin faptul că nu o dată i-a aplicat sancțiuni ce nu sunt prevăzute de legislația în vigoare.
 
La 19 ianuarie curent CCA a transmis, către mai multe ambasade și organizații neguvernamentale din țară, o precizare referitoare la situația „Jurnal TV”. CCA „dezaprobă învinuirile la adresa sa și califică acuzațiile privind intenția de a-i  retrage postului licența de emisie drept insinuări ce nu corespund realității”. La fel, CCA își exprimă speranța că va fi găsită cât mai curând o soluție pentru situația „Jurnal TV” și postul va reveni la grila de emisie aprobată de Consiliu”. În ceea ce privește sancțiunile din perioada electorală, CCA afirmă că la acest subiect au existat foarte multe speculații, el fiind „transferat pe un teren politic”: de facto, sancțiunile au fost aplicate la mai mulți radiodifuzori, iar în cazul unora dintre ei penalitățile au fost și mai dure decât cele care au vizat „Jurnal TV”.
 
Amintim, că pe 12 ianuarie, Jurnal Trust Media a publicat o declarație prin care anunța că îți schimbă grila de emisie din cauza mai multor probleme. „În mod special, trebuie menționată aici atitudinea părtinitoare și discriminatorie față de „Jurnal TV” a Consiliului Coordonator al Audiovizualului, singura autoritate a statului direct responsabilă de promovarea şi protejarea intereselor naționale în domeniul audiovizualului. Contrar atribuțiilor sale, CCA şi-a manifestat de mai multe ori atitudinea ostilă față de postul nostru prin aplicarea multiplelor sancțiuni, majoritatea fiind în afara cadrului legal. În acelaşi timp, lipsa unei justiţii echitabile şi independente au compromis orice încercare a noastră de a obţine dreptate în instanțele judecătorești din țară”, se spune în textul difuzat.
 
Solicitat de Media Azi, expertul media Ion Bunduchi a opinat că, din câte se pare, CCA va trebui foarte des sa vină cu diverse „precizări” - și există riscul ca de foarte multe ori acestea să fie stângace. „CCA nu scapă ocazia să scrie „în calitatea sa de garant al interesului public în domeniul audiovizualului”. Ei bine, când a fost CCA asemenea garant?! Și dacă a fost și este, de ce radiodifuzorii importanți sunt afiliați politic? Cât loc rămâne aici interesului public?! CCA rămâne garant doar pe hârtie... Dacă CCA are memorie instituțională - și trebuie să o aibă” -, atunci să-și asume strâmbătatea domeniului audiovizual pe care l-a creat. Și, când este cazul, să vină cu precizări plauzibile pentru noi, cetățenii, deținătorii exclusivi ai interesului public, nu cu încercări de a ieși basma curată în  dispute de oricare gen și cu oricare dintre radiodifuzori”, crede Ion Bunduchi.
 
„Cât despre „Jurnal TV”, aș vrea să cred că este vorba doar de „o relație dintre doi agenți economici, care nu ține de competența CCA”. Dar nu mă lasă în pace o întrebare: de ce acum, dacă, așa cum se vorbește, relația dintre cei doi nu a fost elegantă nici mai devreme? În plus, mi se învârte în memorie destinul „Antenei C”. Ceea ce n-a reușit să facă pe timpuri procuratura cu postul municipal de radio, a reușit CCA (să-i sisteze temporar emisia - până, chipurile, își va perfecta documentele prin care să devină persoană juridică). Atunci, sistarea „temporară” a durat 70 de zile... Iar istoria are imprudența să se repete”, a adăugat expertul media.