Eşti aici

CCA respinge acuzațiile aduse de Ministerul rus de Externe cu privire la monitorizarea posturilor TV ruseşti retransmise în Republica Moldova

30 Aprilie 2014
1465 de afişări
Președintele CCA-ului, Marian Pocaznoi, respinge acuzațiile aduse de Federația Rusă cu privire la monitorizarea posturilor TV ruseşti și a declarat pentru Media-Azi că monitorizarea urmează să stabilească în ce măsură acestea respectă legislația audiovizuală a Republicii Moldova. 

Într-o declaraţie publicată pe site-ul Ministerului rus de Externe la 29 aprilie curent se menţionează că acțiunea autorității de reglementare a audiovizualului contravine drepturilor cetățenilor la libera informare, precum şi faptul că monitorizarea începută de către CCA s-a făcut la inițiativa ”unor deputați din Parlamentul moldovenesc cunoscuți pentru viziunile rusofobe”.

În context, Ministerul rus de Externe şi-a exprimat regretul că autorii acestei inițiative nici nu ascund că ideea este orientată spre impunerea unor interdicții artificiale ce ţin de transmiterea unor puncte de vedere alternative privind problemele actuale de dezvoltare a țării. De asemenea, în declaraţie se mai spune că Ministerul rus de Externe așteaptă reacția instituțiilor internaționale, preocupate de domeniul protejării drepturilor omului.

La rândul său, CCA respinge criticile aduse de Ministerul rus de Externe. ”Consiliul Coordonator al Audiovizualului a monitorizat posturile de televiziune, care retransmit programe produse în Federația Rusă cu scopul de a constata dacă acestea corespund normelor europene și dacă nu afectează interesul major al telespectatorilor”, a declarat Marian Pocaznoi. Potrivit preşedintelui CCA, începând cu săptămâna viitoare specialiștii vor descifra înregistrările emisiei, iar aproximativ într-o lună de zile vor fi disponibile rezultatele finale ale monitorizării. ”Acestea urmează a fi consultate cu organizațiile non-guvernamentale de specialitate”, a mai adăugat Pocaznoi.

Totodată, agenția rusească de știri cu sediul la Moscova RiaNovosti, cu referire la declarația unui reprezentant al structurilor media din Rusia, a precizat că Republica Moldova riscă să piardă contentul rus în totalitate, în cazul în care radiodifuzorii vor sista transmiterea serviciilor de programe informative. ”În zadar în Chișinău se crede că dacă vor fi excluse știrile din contentul rus vor rămâne celelalte programe. Va fi exclus întregul content”, transmite agenția.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a decis să monitorizeze buletinele de știri și emisiunile de dezbateri politice difuzate în perioada 10-24 aprilie de către posturile de televiziune Prime TV, TV7, RTR Moldova, Ren TV Moldova și Rossia 24, care retransmit programe produse în Federația Rusă, sub aspectul respectării legislației audiovizuale a Republicii Moldova. Decizia a fost luată în urma sesizării deputatei Ana Guțu, care a cerut oprirea propagandei TV rusești pe teritoriul Republicii Moldova. Ana Guțu a îndemnat autoritatea respectivă să solicite radiodifuzorilor ca buletinele de știri și emisiunile de dezbateri politice, care sunt produse în Federația Rusă şi ulterior retransmise pe teritoriul Republicii Moldova să fie înlocuite cu alte emisiuni, al căror conținut ar include știri europene, naţionale sau locale, programe cultural-educative sau de divertisment.

Sursa foto: http://moldnews.md