Eşti aici

CCA a sancționat posturile de televiziune care au reflectat părtinitor ultima săptămâna a campaniei electorale

12 Decembrie 2014
1915 afişări
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a aplicat amenzi maxime pentru șapte posturi de televiziune, două amenzi minime pentru doi radiodifuzori și o avertizare postului public. O singură televiziune a fost menţionată de către membrii CCA pentru reflectarea profesionistă a campaniei electorale în alegerile parlamentare.

Posturile de televiziune Prime TV, Canal 2, Canal 3, Publika TV, Jurnal TV, Accent TV şi Euro TV au fost sancționate cu amendă maximă de 5400 de lei. Radiodifuzorii N4 și TV7 s-au ales cu amenzi minime, în mărime de 1800 de lei. Avertizare publică a fost aplicată postului public de televiziune Moldova 1. Toate aceste posturi tv, se arată în raportul de monitorizare din ultima săptămâna a campaniei electorale, au încălcat prevederile Regulamentului privind reflectarea campaniei.

Astfel, potrivit raportului, posturile de televiziune Prime TV, Canal 2, Canal 3, Publika TV  au prezentat preponderent cu o conotație pozitivă Partidul Democrat. Membrii CCA au ţinut cont şi de contestația partidului Mișcarea Populară Antimafie, referitor la retransmisia unui concert cu elemente de agitație electorală la postul de televiziune Prime TV. Reprezentanții televiziunii au spus că respectivele concerte au fost retransmise în baza contractului în emisie directă și că ei nu au avut posibilitatea tehnică de a interveni. Partidul Democrat a fost prezentat masiv și de către Jurnal TV, doar că în mare măsură cu o conotație negativă. Accent TV a reflectat cel mai mult Partidul Politic Patria, scos din competiția electorală în ultimele zile ale campaniei.

La posturile de televiziune Euro TV, N4 și TV7 - Partidul Liberal Democrat a avut o prezență mai mare în comparație cu alți concurenți electorali.
Datele raportului au arătat că în ultima săptămâna postul public de televiziune Moldova 1 a favorizat Partidul Democrat și Partidul Liberal Democrat.

În opinia membrilor CCA, un singur post tv a reflectat corect campania electorală - PRO TV Chișinău.

Tot vineri, 12 decembrie, a fost adoptat raportul general pe întreagă campanie electorală. Membrii consiliului consideră că în mare parte partidele mici, de opoziție și cele extraparlamentare au fost prezente în proporţie corectă în spațiu mediatic.