Eşti aici

Ce instituții media internaționale au obținut acreditare și pe cine a refuzat să acrediteze MAEIE în campania electorală

21 Martie 2019
866 de afişări
În perioada campaniei preelectorale, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE) a acordat 19 acreditări pentru jurnaliștii străini, iar în trei cazuri cererile de acreditare ale acestora au fost respinse. Despre aceasta, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a fost informat de către Secretara de Stat a MAEIE, Carolina Perebinos, în răspunsul adresat CJI la o cerere de solicitare de informație.

În legătură cu interdicțiile de intrare în țară, impuse unor jurnaliști străini de către Poliția de Frontieră, Centrul pentru Jurnalism Independent a adresat  o solicitare de informație Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, pentru a afla câți jurnaliști străini au primit acreditare în campania electorală, câte cereri de acreditare nu au fost aprobate și din ce motive. 

Potrivit răspunsului expediat de Secretara de Stat din cadrul MAEIE, Carolina Perebinos, în perioada 24 decembrie 2018 – 25 februarie 2019, ministerul de resort a oferit acreditări pentru jurnaliștii din următoarele organizații media din afara țării: Ordinea Zilei, TV Tokyo, Associated Press, Nikkei, Tokyo Shimbun, EFE, Reuters, Studio 1+1, Deutschlandfunk, ARD German TV, Rossia Segodnya, Figyelo, TASS, Person and Law, AFP, Foreighn Policy, Belsat TV, TVP Telewizja Polska, BBC.

Totodată, nu au fost aprobate cererile de acreditare depuse de jurnaliștii de la două posturi tv rusești - Telecanal Rossia, Channel One Russia (postul Pervîi Canal, contentul căruia este transmis de PRIME în Moldova) și pentru o instituție media elvețiană – SRF.

Ministerul nu a explicat, în scrisoarea către CJI, motivul refuzului de acordare a acreditării pentru acești jurnaliști și a nu dat numele lor, invocând dreptul la protecția datelor cu caracter personal.

Precizăm că, în ajunul desfășurării scrutinului, un alt grup de jurnaliști din Federația Rusă, reprezentând posturile de televiziune NTV și Rossia 1, au fost întorși acasă de pe Aeroportul Chișinău, pe motiv că nu ar fi întrunit condițiile pentru autorizarea trecerii frontierei de stat.

Recent, după reținerea de către Poliția de Frontieră a încă doi jurnaliști pe Aeroportul din Chișinău, de data aceasta din Grecia, Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, Harlem Désir, a adresat un apel către autoritățile moldovene prin care a cerut facilitarea călătoriilor pentru jurnaliștii străini.

Sursa foto: Europalibera.org