Eşti aici

Ce posturi TV au primit cei mai mulți bani din Fondul de susținere a radiodifuzorilor în ultimii trei ani

31 Mai 2018
3106 afişări
În anul 2017, cea mai mare finanțare din Fondul de susținere a radiodifuzorilor pe care-l repartizează Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a primit compania care administrează radiodifuzorii SOR TV și Radio Soroca - 424.000 MDL. Cea mai mare sumă în anul 2016 - 500.000 MDL - i-a fost alocată postului Gurinel TV, iar în 2015 Moldova Sport, care ulterior s-a transformat dintr-un post de nișă în unul generalist și și-a schimbat denumirea în Impact TV, a beneficiat de 600.000 MDL. Directorul executiv al Asociației Presei Electronice (APEL) Ion Bunduchi semnalează  lipsa unor criterii clare și obiective la desemnarea dosarelor câștigătoare în concurs și   determinarea sumelor alocate. Expertul consideră că, pentru o mai bună utilizare a banilor, de gestionarea acestor fonduri ar trebui să se ocupe o organizație independentă, sub monitorizarea CCA.

În anul 2017, potrivit raportului de activitate al Consiliului, autoritatea de reglementare a audiovizualului a alocat 1.523.000 MDL pentru susținerea și promovarea emisiunilor și programelor audiovizuale autohtone. În total au fost finanțate 25 de proiecte audiovizuale (13 – TV și 12 – Radio).

Cele mai multe finanțări, în 2017, au fost repartizate companiei Mar-Sor, fondatoarea postului de televiziune SOR TV și Radio Soroca. În total, această companie a primit 424.000 MDL, dintre care 300.000 MDL au fost alocați postului de televiziune SOR TV pentru proiectul emisiunii „Viața fără violență” (18 emisiuni a câte 60 de minute fiecare) și 100.000 de lei postului „Radio Soroca” pentru proiectul „Salvați copiii” (32 de emisiuni a câte 60 de minute fiecare).

Fondatorul companiei Mar-Sor TV este Violina Cernatinschi cu o cotă de 100%, iar administratorul acesteia este Constantin Volnițchi. Mar-Sor a fost fondată în 2001.


Administratorul SOR TV Constantin Volnițchi.

Cel de-al doilea radiodifuzor, căruia i-a fost alocată cea mai mare sumă este FLOR-TV pentru proiectul emisiunii „Cum să-ți iubești copilul” (12 emisiuni a câte 60 de minute fiecare). Postului respectiv i-au fost alocate 200.000 MDL.

În anul 2016, din Fondul de susținere a radiodifuzorilor, CCA a repartizat 1.154.600 MDL pentru finanțarea producerii emisiunilor audiovizuale de interes public. În total, au fost susținute – 8 proiecte de emisiuni.

În acel an, cei mai mulți bani i-au fost repartizate companiei Gurinel-Media, fondatoarea postului de televiziune Gurinel TV, pentru realizarea emisiunii „Lumea copiilor” (30 de emisiuni a câte 60 de minute). CCA a alocat 500.000 MDL Gurinel TV pentru realizarea acestei emisiuni.

Proprietarul Gurinel Media este Eduard Gurin cu o cotă de 100%, iar administratorul companiei este Olga Gurin. Întreprinderea a fost fondată în 2012. Gurinel TV este o televiziune cu emisiuni dedicate preponderent copiilor.


Eduard Gurin alături de Olga Gurin. Sursa foto: Facebook

Cel de-al doilea post TV din acel an cu cele mai multe finanțări la acest capitol a fost Elita TV căruia i-au oferit 100.000 MDL pentru realizarea emisiunii „Așa cum este”(8 emisiuni a câte 45 de minute).

În anul 2015, CCA a decis să finanțeze 17 proiecte de emisiuni din Fondul de susținere a radiodifuzorilor, alocând în acest sens suma de 1.450.720 MDL.

Cea mai mare sumă din acest Fond i-a revenit, în anul 2015, companiei Mediamax TV, fondatoarea postului de televiziune Moldova Sport. Pentru realizarea proiectului prezentat la concurs cu volumul total de emisie i-au fost repartizate 600.000 MDL.

În iunie 2017, postul de televiziune Moldova Sport s-a transformat în postul generalist Impact TV. Noul proprietar a devenit politicianul Marcel Darie, liderul Partidului Frontul Salvării Moldovei și președinte al Federației Naționale de Armwrestling din Moldova.

Marcel Darie. Sursa foto: Facebook.

Moldova Sport a fost primul post de televiziune de sport din Moldova, lansat pe 30 mai 2014, și recunoscut ca fiind un proiect personal al președintelui Federației de Oriental-Kickboxing a Republicii Moldova, Tudor Gorea.

Tudor Gorea (din stânga), alături de Președintele Asociației FEA (Fighting & Entertainment Association), Dorin Damir (în mijloc).

Câte 100.000 MDL au mai primit în anul 2015 posturile de televiziune Busuioc TV și Prut.

Contactat de Media-azi.md să comenteze modul în care sunt desemnate dosarele și acordate sumele de susținere a radiodifuzorilor, directorul executiv APEL Ion Bunduchi a fost de părerea că mecanismele nu sunt prea clare:  „Surse din Fond au fost oferite, prin concurs, mai multor radiodifuzori, de regulă, pentru cicluri de emisiuni pe tematici importante. Până aici totu-i bine. Doar că până azi CCA nu are criterii clare, obiective, măsurabile, nici pentru desemnarea dosarelor câștigătoare în concurs, nici pentru determinarea sumelor care să fie alocate. Acest fapt lasă prea mult loc pentru erori. În plus, deocamdată, nu există o evaluare complexă și aprofundată a impactului real al surselor pecuniare alocate radiodifuzorilor”, a afirmat Bunduchi.

Expertul media mai spune că deși sprijinul din ultimul an al CCA pentru proiectele editoriale din sursele Fondului este un lucru salutabil, totuși, banii din acest fond ar putea fi folosiți și pentru soluționarea altor probleme: „Bunăoară, sprijinirea celor câteva televiziuni care au fost nevoite să renunțe la sloturi în multiplexul național A din cauza tarifelor extrem de mari pentru ele (5.600 euro lunar) sau măsurarea periodică a audienței radiodifuzorilor locali/regionali (aceștia nu au resurse pentru plata unui asemenea serviciu, iar fără date de audiență nu poți sta de vorbă cu furnizorii de publicitate), sau deschiderea unui centru de instruire continuă pentru angajații din domeniul audiovizualului, sau deschiderea unui centru de subtitrare, sonorizare, dublare a programelor/filmelor televizate, etc.”.

Totodată, directorul executiv APEL  menționează că, deși Fondul de susținere a radiodifuzorilor este format din banii radiodifuzorilor, în prezent, o parte semnificativă, cam o treime, este utilizată în alte scopuri, inclusiv pentru deplasări ale membrilor CCA la diverse reuniuni în afara țării. În acest sens, în opinia expertului o variantă mai acceptabilă ar fi ca Fondul să fie gestionat de un organism independent, sub supravegherea CCA.

Fondul de susținere a radiodifuzorilor se constituie din venituri din taxele pentru licenţiere conform legislaţiei în vigoare, venituri din taxele anuale de acoperire a cheltuielilor de reglementare, plătite de radiodifuzori, în proporţie de 1% din cifra de afaceri anuală și granturi.

Alocarea surselor acumulate în Fond este efectuată în baza deciziei CCA, iar sursele acestuia pot fi cheltuite pentru finanţarea producerii emisiunilor de interes social (cultural, educativ etc.) de către radiodifuzori, organizarea seminarelor, treningurilor etc., în scopuri de instruire, promovare a principiilor de comunicare audiovizuală și altele.