Eşti aici

Celula de criză a jurnaliștilor bate repetat la ușa Ministerului Sănătății pentru acces la informații și conferințe online. Argumentele presei

28 Ianuarie 2021
656 de afişări
Celula de criză a jurnaliștilor, lansată de CJI în debutul pandemiei de coronavirus, vine cu o nouă solicitare la adresa Ministerului Sănătății, privind reluarea conferințelor de presă în format online cu participarea presei. Asta după ce autoritatea a promis că le va organiza din nou, lucru care nu s-a întâmplat până în prezent. Responsabilii de comunicare din cadrul ministerului susțin că răspund la solicitările de informație ale jurnaliștilor ori de câte ori este nevoie și că, din luna februarie, ar putea fi organizate întâlniri cu reprezentanții mass-media, la care vor discuta despre campania de vaccinare anti-Covid. Jurnaliștii abordați de Media Azi s-au expus despre importanța conferințelor de presă în direct, în speranța că vor fi auziți de autorități.

Cristina Stratulat, consilieră pe comunicare în cadrul ministerului, a precizat pentru Media Azi că autoritatea organizează briefinguri de presă și comunică cu jurnaliștii prin intermediul solicitărilor de informație și participarea la emisiuni radio sau televizate. Totuși, instituția nu planifică să revină la conferințele în format extins, organizate anul trecut tot după insistențele repetate ale celulei de criză. Comunicatoarea invocă drept motiv volumul mare de lucru, precum și faptul că „de sistemul Sănătății răspunde doar un singur secretar de stat”. „Dar am prevăzut, probabil la începutul lunii februarie, să desfășurăm întâlniri cu jurnaliști în contextul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid”, a precizat Cristina Stratulat.

Pe de altă parte, reprezentanții presei care informează zilnic despre criza din Sănătate, insistă pe necesitatea conferințelor de presă. „Mai ales că am avut experiența că Ministerul a anunțat despre organizarea conferințelor, noi am fost rugați să expediem întrebări cu promisiunea că ni se vor răspunde la ele în cadrul conferinței, am expediat, dar răspunsuri nu am primit. Sau au fost informații spuse doar pe jumătate. De aceea, considerăm absolut necesar să fie reluate conferințele în care jurnaliștii să poată adresa întrebări sau să intervină pentru precizări, acolo unde lucrurile nu sunt clare sau nu sunt spuse până la capăt”, a comentat pentru Media Azi Victoria Dumbravă, editoră-șefă a portalului Agora. 

„LE IA CAM MULT SĂ RĂSPUNDĂ”

Și directoarea de știri de la Jurnal TV, Dina Crudu, consideră că, în condițiile crizei pandemice fără precedent,  Ministerul Sănătății este cel care ar trebui să prezinte permanent informații jurnaliștilor, iar ultimii - publicului. „Altfel, se creează un vacuum informațional și asta este foarte grav. Această situație este și în prezent, când nu avem acces direct la responsabilii din Sănătate și suntem puși în situația să trimitem diferite solicitări de informație în scris, dar asta durează foarte mult. Mai ales că răspunsurile din partea Ministerului nu vin în timp util, le ia cam mult să răspundă. Și în momentul în care primești răspunsul nu înseamnă neapărat cum ar veni că ai 100% răspunsurile la întrebările tale, pentru că de regulă e nevoie și de alte precizări și nu are cine să ți le dea. Așa nu ar trebui să funcționeze lucrurile. Ministerul ar trebui să fie deschis către jurnaliști și să răspundă direct la toate întrebările pe care le au”, și-a expus punctul de vedere jurnalista. 

Editora versiunii în limba română a portalului de știri NewsMaker, Stela Untilă, confirmă faptul că, de multe ori, este dificil să obțină acces la informație „atunci când suntem redirecționați de la o instituție la alta din cadrul MSMPS”. „Prin urmare, este singura ocazie pentru jurnaliști să discute cu principalii responsabili din domeniul sănătății și să găsească, rapid, răspunsuri la întrebări. Iar întrebări avem multe”, a precizat Stela Untilă.

Colega ei din redacția de limbă rusă, reportera Alexandra Batanova, susține că portalul lor are nevoie de astfel de conferințe „pentru că acestea sunt cea mai scurtă cale de a primi informații adecvate, dar să nu trimiți solicitări și să aștepți răspunsuri foarte mult timp”. „Mai ales acum, când în lume e în toi procesul de vaccinare. Noi cu toții avem întrebări despre vaccin, când ele vor ajunge la noi, cine va fi vaccinat. Punem aceste întrebări ocazional Organizației Mondiale a Sănătății și Ministerului Sănătății, dar mult mai confortabil și comod ar fi de primit astfel de informații în cadrul conferințelor de presă”, a menționat Alexandra Batanova.

După declanșarea pandemiei de Covid-19, Celula de  criză a jurnaliștilor a lansat un apel la adresa Ministerului în vederea organizării conferințelor de presă online cu răspunsuri directe la întrebările jurnaliștilor. O bună perioadă, în mod special pe parcursul verii anului trecut, jurnaliștii au participat la conferințele respective, cu prezența mai multor specialiști din domeniu. În septembrie, evenimentele au fost sistate. Reprezentanții Celulei de criză a jurnaliștilor s-au adresat repetat Ministerului pentru organizarea conferințelor extinse și au primit asigurări că ele vor fi desfășurate „într-un format actualizat”, lucru care nu s-a întâmplat.