Eşti aici

A cincea conferință a Ministerului Sănătății, cu participarea presei: „Ar fi să insistăm ca această obligație să fie respectată și de alte instituții”

28 Mai 2020
1030 de afişări
A cincea conferință online a Ministerului Sănătății cu participarea presei urmează să se desfășoare vineri, 29 mai. Evenimentele la care reprezentanții mass-media au posibilitate să adreseze întrebări online au loc după ce celula de criză a jurnaliștilor, lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), a expediat solicitări în acest sens la adresa instituției. 

Potrivit Cristinei Stratulat, consilieră în comunicare în cadrul ministerului, circa 40 de jurnaliști au participat până acum la conferințele online.

Diana Gațcan de la Ziarul de Gardă susține că, deși deseori serviciul de presă al instituției este dispus să răspundă la întrebări, uneori e nevoie și de reacții de la persoanele vizate sau de răspunsuri directe din partea factorilor de decizie. „În aceste circumstanțe, conferințele de presă organizate de Ministerul Sănătății au fost o bună oportunitate de a adresa o întrebare și a obține un răspuns imediat de la oficialii implicați. Chiar dacă răspunsurile nu au corespuns uneori așteptărilor, cel puțin ni s-a răspuns, fără a ni se spune că «nu e timp de întrebări», «suntem în ședință» sau «reveniți mai târziu»”, a precizat reportera pentru Media Azi. 

Și Mariana Rață, directoarea Departamentului de știri de la TV8, subliniază necesitatea comunicării directe a autorităților cu jurnaliștii. „În condițiile în care datele statistice arată că numărul de cazuri de Covid depistate nu scade, iar Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis eliminarea mai multor restricții, este foarte important să se comunice eficient despre acest lucru, dar și despre pericolele pe care le provoacă aceste relaxări. Schimbarea de atitudine a ministerului demonstrează că un efort comun al jurnaliștilor și societății civile poate impune autoritățile să își respecte obligațiile de a asigura transparență în activitatea lor. Probabil trebuie să insistăm ca această obligație să fie respectată și de alte instituții de stat”, explică ea. 

Unii jurnaliști remarcă faptul că unele răspunsuri ale funcționarilor, oferite în cadrul conferințelor, au fost generaliste și incomplete. „Una dintre condițiile participării la conferință a fost să adresăm doar două întrebări. Prin urmare, dacă răspunsul oficialilor de la Ministerul Sănătății nu a fost complet, nu am avut posibilitatea să punem întrebări suplimentare”, argumentează fondatoarea proiectului media Cu Sens, Liuba Șevciuc

„A trebuit să trimit în scris întrebarea de precizare la care am primit un răspuns generalist. Cu toate acestea, este bine că Ministerul Sănătății a acceptat să organizeze aceste conferințe online și să ne ofere răspunsuri din prima sursă”, mai adaugă ea. 

Prima conferință a Ministerului Sănătății, la care 20 de reprezentanți ai presei au adresat întrebări în direct autorităților, a avut loc la 1 mai, după solicitări repetate lansate de celula de criză a jurnaliștilor. Alte trei evenimente de acest fel s-au mai desfășurat de atunci în contextul în care, potrivit jurnaliștilor, comunicarea cu autoritățile a fost mai dificilă odată cu declanșarea pandemiei în Republica Moldova. Inițial, o solicitare comună la adresa ministerului a fost expediată pe 13 aprilie, fiind semnată de 25 de organizații și instituții media. Urmare a cererii, Ministerul s-a angajat să organizeze conferințe în format extins o dată pe săptămână, fapt care nu s-a întâmplat. Ulterior, celula de criză a jurnaliștilor a expediat încă un apel în care a cerut instituției să-și respecte angajamentul asumat în raport cu mass-media.