Eşti aici

Cine sunt candidații la funcția de membru al Consiliului de supraveghere și dezvoltare al TRM

22 Noiembrie 2021
1212 afişări

Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a audiat și a aprobat, pe data de 19 noiembrie, șapte candidați la fotoliile de membru al Consiliului de supraveghere și dezvoltare al furnizorului public național de servicii media Teleradio-Moldova (CSD). Cele șapte persoane sunt Arcadie Gherasim, Sergiu Stanciu, Corneliu Popovici, Aurelian Dănilă, Loretta Handrabura, Cristian Jardan și Irina Mațenco.

Comisia a precizat că inițial au fost recepționate 14 dosare, dintre care două persoane și-au retras candidatura până la momentul audierilor. Deputații au intervievat 12 candidați: Arcadie Gherasim și Sergiu Stanciu, propuși de către majoritatea parlamentară; Corneliu Popovici, propus de către opoziție; nouă candidați propuși de organizații ale societății civile - Ecaterina Cheptănaru, Grigore Ciorici, Aurelian Danilă, Alexandru Grosu, Loretta Handrabura, Cristian Jardan, Irina Mațenco, Leonid Smolnițchi și fostul membru al Consiliului de Supraveghere Alexandru Verșinin. Astfel, din 12 candidați, comisia a selectat și va propune plenului Parlamentului numirea celor șapte persoane selectate.

Din 2001, Arcadie Gherasim este lector la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea de Stat din Moldova (USM). A absolvit Facultatea de Filologie a aceleași universități, secția Jurnalistică. A activat timp de două decenii la Teleradio-Moldova în calitate de corespondent, șef de secție, redactor-șef al Redacției de actualități la Radio Moldova, director general TV Moldova. A fost director al postului municipal de televiziune Euro-TV Chișinău, redactor-șef adjunct al ziarului Timpul şi, aproape un deceniu, moderator al emisiunii „Forum” de la Radio Vocea Basarabiei. A fost producător general al postului de televiziune Vocea Basarabiei, producător la TVR Moldova. Este distins cu Diploma de Onoare a Republicii Moldova și deține titlul onorific de Om emerit al Republicii Moldova.


Arcadie Gherasim. Sursa foto: Radio Europa Liberă

Sergiu Stanciu este director adjunct al Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” din Chișinău. A ocupat funcția de viceministru al Tineretului și Sportului în perioada 2013-2015. A activat și în funcția de șef al Direcției informațional-analitice din cadrul Parlamentului Republicii Moldova, precum și director general al Radio Chișinău. Este absolvent al Universității de Artă și Design, Cluj-Napoca, România, licențiat în grafică. Sergiu Stanciu a activat și în calitate de manager la o agenție de publicitate care a creat inclusiv imaginea de brand a Teleradio-Moldova.

Sergiu Stanciu. Sursa foto: Facebook

Corneliu Popovici a activat ca lector, conferenţiar universitar şi şef de catedră la mai multe instituţii de învăţământ superior din Republica Moldova, ocupând şi funcţii de conducere, inclusiv cea de vicerector la Academia de Administrare Publică pe lângă Președintele Republicii Moldova sau cea de prorector la Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moldova, potrivit Rise.md.

Între 2010-2015, Popovici a fost vicepreședinte al companiei DAAC-Hermes, companie condusă de Vasile Chirtoca, consilier al municipiului Chişinău din partea Partidului Socialiştilor. De la sfârșitul anului 2016 până în noiembrie 2019 a fost consilier pe domeniile educație, cultură și cercetare al fostului președinte Igor Dodon. Ulterior, a fost promovat în funcţia de ministru al Educației, Culturii și Cercetării, în cadrul Guvernului Chicu (noiembrie 2019 - martie 2020).

Corneliu Popovici. Sursa foto: Facebook
 

A obținut licenţa în istorie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași şi titlul de doctor în filosofie la Institutul de Filozofie, Sociologie și Drept al Academiei de Științe a Republicii Moldova.
 

Aurelian Dănilă este academician și doctor habilitat în studiul artelor, profesor universitar, muzician, diplomat, critic de artă şi jurnalist, laureat al Premiului Naţional, Maestru în artă, membru activ al Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte, potrivit Moldpres.md. A absolvit Şcoala de Muzică „Eugen Coca”, Facultatea de Interpreţi a Institutului de Arte „Gavriil Musicescu” (în prezent, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice), Facultatea de Jurnalistică a Şcolii Superioare de Partid din Leningrad (astăzi Sankt-Petersburg).


Aurelian Dănilă. Sursa foto: Moldpres.md

 

A făcut studii de doctorat la Academia de Ştiinţe a Moldovei. Aurelian Dănilă a fost director al Şcolii de muzică din oraşul Ungheni, redactor-şef al redacţiei muzicale a Comitetului de Stat pentru Radiodifuziune şi Televiziune al R. Moldova, director al Teatrului de Operă şi Balet, viceministru al Culturii. A fost ambasador al Republicii Moldova în România, Austria, Germania, Suedia şi Danemarca, dar și prim-viceministru al Afacerilor Externe. În perioada 1988-1991 a activat drept atașat cultural al Ambasadei sovietice la București. Aurelian Dănilă a fost rector al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, preşedinte al Uniunii Teatrale din Moldova, preşedinte al Uniunii Muzicienilor din Moldova, director al Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM, academician-coordonator al Secţiei Ştiinţe umanistice şi arte a Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
 

În 2005, Aurelian Dănilă a devenit laureat al Premiului Naţional în domeniul literaturii şi artei, iar în 2013 a fost distins cu Ordinul de Onoare al Republicii Moldova.

Loretta Handrabura  este conferențiară universitară, politiciană și doctoriță în filologie. A deținut funcția de viceministră a Educației din noiembrie 2009 până în iulie 2015 și a fost ministră a Tineretului și Sportului între iulie 2015 - ianuarie 2016. Este absolventa Facultății de Filologie a Universității „Ion Creangă”, specialitatea Limba și literatura romană, și deține un doctorat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.  

A activat la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și a colaborat cu Centrul Educațional Pro Didactica, ca formatoare și expertă. În 2008 a fost delegată în Consiliul Europei din partea Republicii Moldova pe probleme de gen și mass-media. Loretta Handrabura s-a manifestat și pe eșichierul politic. În 1992 a devenit membra Partidului Social Democrat, unde a deținut funcțiile de președintă a organizației de femei. În 2007 a fost aleasă pe listele PSD în Consiliul municipal Chișinău, iar după doi ani a părăsit formațiunea și a devenit membra Partidului Liberat Democrat.


Loretta Handrabura. Sursa foto: Facebook

În 2014 a trimis o scrisoare președintelui de atunci, Nicolae Timofti, prin care a refuzat medalia Meritul Civic, oferită pentru contribuții la asocierea politică și integrarea economică cu Uniunea Europeană.  

Loretta Handrabura este coautoarea manualului Educație pentru media, folosit drept sursă didactică în cadrul cursului opțional cu același nume.

Jurnalistul Cristian Jardan este ex-directorul portalului Unimedia.info. Din februarie 2021 el ocupă funcția de administrator al portalului Replicamedia.md, iar până atunci a fost manager de rețele sociale și editor-șef al paginii online a Ziarului de Gardă. Anterior a activat în calitate de producător al meciurilor de fotbal (UEFA) pentru Canal 3, Canal 2 și Prime. A mai fost manager la compania Pro Digital și aproape trei ani a activat în calitate de reporter la postul de televiziune Pro TV Chișinău.

Este absolvent al Școlii de Studii Avansate în Jurnalism a Centrului pentru Jurnalism Independent și deține studii în sociologie la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Cristian Jardan este soțul Auricăi Jardan, consiliera președintelului parlamentului, Igor Grosu. Anterior ea a fost purtătoare de cuvânt a Partidului Acțiune și Solidaritate.


Cristian Jardan. Sursa foto: Facebook

Irina Mațenco este jurnalistă la publicația cu profil economic Logos Pres. Este absolventă a facultății de jurnalism al Universității de Stat din Moldova. 


Irina Mațenco. Sursa foto: profil Facebook
 


Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm cele mai importante articole, dar și pe Facebook, Instagram și Twitter.
 

Sursa foto: Parlament.md