Eşti aici

Cine vine la Forumul Mass-Media 2019? „Libertatea presei, libertatea tuturor”

18 Octombrie 2019
586 de afişări
„Libertatea presei, libertatea tuturor” - autorul cărții cu această denumireClaude Robillard, fost secretar general (1989-2014) al Federației Profesionale a Jurnaliștilor din Quebec, cea mai importantă asociație de profil din Canada, vine la Forumul Mass-Media 2019 care se va desfășura la 4-5 noiembrie 2019 la Chișinău. El va vorbi despre formele eficiente de sindicalizare în journalism în cadrul prezentării sale „​Sindicalizarea jurnaliștilor ca formă de protecție și de responsabilizare a media”.

Claude Robillard a participat activ la toate marile dezbateri din Quebec referitoare la jurnalism și informare, este co-autorul Ghidului deontologic al jurnaliștilor din Quebec, a ținut cursuri de deontologie pentru studenții Facultății de Jurnalism a Universității din Montreal. În anul 2017 a fost invitat ca expert la deschiderea lucrărilor Comisiei de anchetă asupra protecției confidențialității surselor jurnalistice (Comisia Chamberland din Quebec), la fel la lucrările comitetului din Senatul Canadei asupra proiectului de lege privind protecția surselor jurnalistice.

În anul 2019, Claude Robillard este martor expert într-un dosar aflat pe rol în instanță, în care sunt implicate Consiliul de Presă din Quebec și grupul de presă Québecor.

Anterior, din 1983 până in 1989, a fost jurnalist și redactor-șef al revistei „S'en Sortieir”, din postura de coordonator al unei asociații de consumatori media. În paralel, a susținut o cronică pentru consumatorii de media la postul public Radio-Canada și în anul 1988 a fost cercetător-documentalist cu misiuni speciale al televiziunii din cadrul Radio-Canada. Este licențiat în arte. Deține, de asemenea, o diplomă în geografie și arte plastice.

Înregistrarea prealabilă obligatorie pentru doritorii de a participa la  Forumul Mass-Media 2019 este deschisă pe pagina web www.mediaforum.md/event/2019 până pe 25 octombrie 2019. În baza înregistrării prealabile, organizatorii vor selecta până la 150 de participanți. Lista participanților selectați va fi publicată cu cinci zile înainte de Forum.

Forumul Mass-Media este organizat anual de Consiliul de Presă din Republica Moldova, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociaţia Presei Electronice (APEL). Desfăşurarea Forumului mass-media 2019 este finanţată de Programul Mass-Media al Fundaţiei Soros-Moldova şi co-finanţată de Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania), DW Akademie (Germania), UN Women Moldova și Ambasada Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova.