Eşti aici

Comisia parlamentară pentru mass-media a votat proiectele de legi privind modificarea Codului audiovizualului

26 Mai 2015
1530 de afişări
Membrii Comisiei parlamentare pentru mass-media au discutat și au votat marți, 26 mai, pentru examinarea în plenul Parlamentului a două proiecte de legi privind protejarea spațiului informațional al țării - unul fiind elaborat de deputații liberali, iar celălalt de către deputații liberal-democrați și democrați.

Corina Fusu, deputat din partea Partidului Liberal, a susținut că proiectul deputaților liberali prevede instrumente sigure, capabile să contracareze propaganda străină, care  poate avea impact asupra rezultatelor alegerilor și poate influența opțiunile cetățenilor în apropierea noastră de Uniunea Europeană. Autorii acestui proiect de lege au propus ca radiodifuzorii să difuzeze programe autohtone cu caracter informativ și analitic în proporție de 100 %, dintre care 80 % în limba română. Prevederea permite difuzarea programelor informative și politico-analitice din statele membre ale UE, SUA, precum și din statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la Televiziunea Transfrontalieră.”Securitatea spațiului informațional este o prioritate pentru Republica Moldova”,  a menționat Fusu.

Recent, acest proiect de lege a fost avizat și de către Guvern.

Al doilea proiect de lege, dezbătut în ședința de marți a Comisiei parlamentare de profil, nu a avut avizele Guvernului și Consiliului Concurenței, așa cum s-a solicitat anterior în cadrul audierilor publice. Sergiu Sîrbu, deputat din partea Partidului Democrat și unul din autorii proiectului, a asigurat că pe parcursul zilei de marți respectivele avize vor fi elaborate.

Precizăm, că proiectul de lege elaborat în comun de către deputații liberal-democrați și democrați a stârnit cele mai multe nemulțumiri din partea societății civile și a unor reprezentanți ai radiodifuzorilor. Conform prevederilor incluse în proiect, produsul autohton ar trebuie să constituie cel puțin 8 ore pe zi și să fie difuzat în intervalul orelor 6.00 – 24.00, șase ore din produsul autohton urmând să fie difuzate în orele de maximă audiență. Autorii proiectului susțin că propunerile lor vin să protejeze spațiul informațional al țării și să dezvolte piața media audiovizuală.

Ion Ceban, deputat socialist, membru al Comisiei parlamentare pentru mass-media, este de părerea că acest proiect favorizează trustul media constituit din Publika TV, Prime TV, Canal 2 și Canal 3, în detrimentul altor posturi de televiziune, care parțial retransmit servicii de programe din alte țări.

Corneliu Mihalache, deputat din partea comuniștilor, a informat că fracțiunea pe care o reprezintă nu a luat poziție, deocamdată, față de proiectul în cauză, dar personal susține schimbările ce țin de producerea serviciilor de programe audiovizuale autohtone.

Ambele proiecte de legi au fost votate de către majoritatea membrilor Comisiei și transmise pentru a fi examinate în primă lectură în plenul Legislativului. Deputații au mai spus că amendamentele și rectificările referitoare la proiectele respective vor fi discutate mai profund în cea de-a doua lectură.