Eşti aici

Comitetul Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova recomandă adoptarea urgentă a noului Cod al audiovizualului

23 Mai 2017
2338 de afişări
Europarlamentari şi deputați din Parlamentul R. Moldova, care s-au întrunit luni, 22 mai, la Chișinău, în cadrul celei de-a patra reuniuni a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova, au discutat mai multe subiecte, printre care și situația din mass-media. La încheierea dezbaterilor au fost adoptate o serie de recomandări adresate autorităţilor de la Chişinău şi Comisiei Europene.

Comitetul Parlamentar de Asociere a convenit asupra declarației finale și a făcut mai multe recomandări, accentuând, între altele: „importanța transparenței proprietății mass-media și a asigurării pluralismului mass-media – inclusiv a canalelor TV, protecției mass-mediei independente și a libertății de expresie și reformării societății naționale de radiodifuziune; în acest sens, accentuează încă o dată  urgența  adoptării unui nou cod al audiovizualului care se află în așteptare de câțiva ani deja; face apel, prin urmare la grupul de lucru aferent recent înființat de Parlamentul moldovean să acționeze rapid pentru a adopta un nou cod al audiovizualului în consultare cu societatea civilă și cu sprijinul UE, al Consiliului Europei și al OSCE și să se alinieze la  Directivele UE relevante”.

Reamintim, că, pe 17 mai, parlamentul a anunțat despre crearea Grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației audiovizuale, în frunte cu speakerul Andrian Candu (co-președinți - Vladimir Hotineanu (președintele Comisiei parlamentare cultură, cercetare, tineret, sport și mass-media) și Tatiana Puiu (Freedom House). În componența acestui grup, care își va începe activitatea la începutul lunii iunie, se  regăsesc  Corina Cepoi (Internews); Eugeniu Rîbca (Asociația Presei Eelectronice APEL),  Ion Bunduchi (APEL), Vasile State (APEL), Sanda Sandu ( Centrul de Informare și Documentare privind NATO din R. Moldova), Petru Macovei (Asociația Presei Independente), Dumitru Țîra (Grupul „Realitatea”), Oleg Postovanu (A.O. ,,Juriștii pentru Drepturile Omului”),  Nadine Gogu (Centrul pentru Jurnalism Independent), Dorin Pavelescu („Casa Media Plus”), Petru Jelihovschi ( ”General Media Group Corp”), Artur Corghencea (”PRO TV”) , Olga Bordeianu (IPNA ”Teleradio Moldova”) , Veaceslav Munteanu (Cabinetul avocatului ”Veaceslav Munteanu”), Evghenii Sergheev (TV Comunicații Grup SRL), Irina Tuceacov (Starnet), deputații din Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, membri ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului.

Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova se reunește de două ori pe an, iar cea de-a treia reuniune a  avut loc pe 31 martie la Bruxelles.