Eşti aici

Compania de organizare a loteriei în Moldova nu poate spune cât a achitat postului Prime TV pentru publicitate, dar îi cere deputatului Alaiba „să elimine inexactitățile”

13 August 2019
2246 de afişări
Deputatul Dumitru Alaiba (Fracțiunea PAS, Blocul ACUM) a scris pe blogul său că Prime TV ar fi primit 350.000 de euro în doar șase luni de la Loteria Națională a Moldovei (LNM) și că, în opinia sa, aceasta ar putea fi cauza că postul PRIME TV și alte canale tv afiliate lui Plahotniuc critică inițiativa sa legislativă privind abrogarea facilităților fiscale la jocurile de noroc. La rândul ei, NGM Company SRL, partener privat al Loteriei Naționale a Moldovei (LNM), care administrează jocurile de loterie, i-a reproșat deputatului că ar fi publicat informații inexacte. Totuși, reprezentanții companiei nu pot spune câți bani au alocat postului de televiziune PRIME TV, pe motiv că aceste sume ar fi confidențiale.


Știrea prime despre inițiativa lui Alaiba.
 

Discuțiile pe acest subiect au apărut după ce deputații din Blocul ACUM Dumitru Alaiba și Radu Marian au înregistrat un proiect de lege prin intermediul căruia vor să anuleze anumite facilități fiscale de care beneficiază în prezent industria jocurilor de noroc. De altfel, organizarea jocurilor de noroc, cu excepția cazinourilor, a fost monopolizată de către Întreprinderea de stat Loteria Națională a Moldovei, în urma unor legi adoptate de deputații democrați, în parlamentul precedent. Aceasta se întâmpla după ce Vlad Plahotniuc declara, că va lupta cu fenomenul jocurilor de noroc, fiind suspendate, ulterior, mai multe licențe de activitate.

 

 

La solicitarea Media-azi.md, de a preciza câți bani au fost alocați postului de televiziune PRIME TV de către NGM Company SRL, redactorul-șef și producătorul companiei Tatiana Bahova a răspuns că, în total, întreprinderea a alocat, de la începutul activității în parteneriat cu Loteria Națională a Moldovei până în luna iulie 2019 inclusiv, 310.000 de euro, sumă repartizată tuturor celor 12 posturi tv care au plasat  publicitatea. „Noi nu putem să facem publice informațiile privind sumele acordate  fiecărui post de televiziune în parte, pentru a nu încălca clauzele și condițiile contractuale, care sunt confidențiale”, ne-a comunicat Tatiana Bahova.

Potrivit acesteia, fondatorii NGM Company SRL, care sunt investitori bulgari, ar fi solicitat din start ca publicitatea să fie difuzată la cel mai urmărit post de televiziune din țară. Ulterior, li s-ar fi explicat că piața mediatică moldovenească este una specifică și diferite grupuri de oameni privesc diferite posturi de televiziune, de aceea, de la începutul anului s-a decis redistribuirea bugetului pentru publicitate.

Bahova susține că, în cazul în care postul PRIME  TV își va pierde popularitatea, investitorii ar putea identifica și alte posturi de televiziune. Despre aceasta a afirmat, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii și administratorul companiei NGM Company SRL  din Moldova, cetăţeanul bulgar Plamen Milanov, cel care a  semnat contractul de parteneriat public-privat cu LNM.

Milanov a menționat că emisiunea Loteria Națională, deși apare pe PRIME TV datorită ratingului înalt al postului, este realizată  de producători  și specialiști din Bulgaria.

Puțin mai devreme, pe pagina de Facebook a Loteriei Naționale a Moldovei a fost publicat un comunicat al NGM Company, în care se menționează  că informația pe care a publicat-o deputatul Dumitru Alaiba „posibil nu a fost înțeleasă corect” și deputatul este rugat „să elimine inexactitățile”. În comunicat se precizează că suma de 350.000 de euro, indicată de Alaiba, se formează din toate contractele de publicitate încheiate cu cele 12 posturi TV până în luna august, inclusiv, și nu ar fi adevărat că acești bani au ajuns doar la PRIME TV. Mai mult, din cele 350 de mii de euro (în realitate – mai puțin de 310 mii de euro), 20% reprezintă TVA și constituie un venit indirect al statului, potrivit comunicatului de presă.


 

Loteria Națională a Moldovei (LNM) aparține pe deplin Agenției Proprietății Publice și este un monopol oficial de stat, având permisiunea corespunzătoare de a organiza loterii și jocuri de noroc.  Contractul cu Agenţia Proprietăţii Publice (APP) cu privire la parteneriatul public-privat pentru dezvoltarea activităţilor LNM a fost semnat, în mai 2018, de către firma „NGM Company”, fondată la Chişinău, pe 12 aprilie 2018, de către „NGM SPC LIMITED” din Dubai. În condițiile parteneriatului, 75% din veniturile loteriilor ar trebui să fie încasate de compania de stat, 25% - de investitori.

Potrivit Ziarului de Gardă, compania „NGM SPC Limited” a fost înregistrată la 18 februarie 2018, în Dubai, Emiratele Arabe Unite (EAU), unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale sau jurisdicţii care protejează secretul fiscal. Conform informaţiilor de pe site-ul Dubai International Financial Centre (www.difc.ae), compania are trei directori: Stephanie Amabao, Jedrek Jovellanos, Plamen Stefanov Milanov şi doi fondatori: „National Lottery AD” şi „New Games AD”, companii din Bulgaria, care gestionează loteria naţională bulgară şi alte jocuri de noroc din Bulgaria. Ambele companii se află în portofoliul afaceristului bulgar Vasil Bojkov, unul dintre cei mai bogaţi cetăţeni ai Bulgariei.