Eşti aici

Compania publică regională „Gagauziya Radio Televizionu” are o nouă conducere

27 Iunie 2016
1801 afişări
Consiliul de Observatori (CO) al Companiei publice regionale „Gagauziya Radio Televizionu” l-a ales vineri, 17 iunie, cu 5 voturi pro, pe Vladimir Gîlcic în postul de director al acestei instituții. Odată intrat în funcție, acesta a propus și candidaturile pentru redactori - șefi ai companiei, în funcția de redactor-șef al TV a fost aleasă Ivanna Checsal, iar de redactor-șef al postului de radio – Galina Mareseva. Astfel, în prezent GRT are o conducere deplină.

Potrivit  programului cu care s-a prezentat la concursul desfășurat de CO, unde s-a confruntat cu doi contracandidați - Vadim Anastasov și Grigore Radov  -  noul director al GRT intenționează să mărească volumul contentului până la 80% în limba găgăuză și să lanseze site-ul televiziunii în limba găgăuză. Totodată, el consideră că este inadmisibilă imixtiunea politică a administrației în activitatea GRT.

Contactat de Media Azi, expertul media Mihail Sirkeli, președintele Centrului de Tineret „Piligrim-Demo”, nu s-a arătat optimist vizavi de această alegere, considerând că ar fi „o modalitate de a pune sub control televiziunea”. În opinia sa „acum se schimbă conducerea televiziunii și se pun oamenii care sunt confortabili pentru putere. Eu cred că Adunarea Populară a cedat televiziunea comitetului executiv și a promovat în comitetul executiv interesele celor care se află la putere”, a menționat Mihail Sirkeli. La fel, potrivit lui Sirkeli, „lipsa cunoștințelor în domeniul mass-media nu este un indicator atât de bun, chiar dacă noul director al companiei posedă cunoștințe economice, așa cum o cere legislația în vigoare”. În concluzie, expertul a subliniat: ”Primul test pe care va trebui să-l ia noul director va fi legat de  alegerile din Adunarea Populară. Vom monitoriza foarte atent ceea ce face televiziunea și cum reflectă campania electorală în alegeri, anume acest fapt va demonstra clar cine controlează în realitate compania publică din regiune”.

Ne-am interesat ce așteaptă de la noua conducere colaboratorii companiei. Vitalie Gaidarji, unul dintre ei, ne-a spus: „Puțin ce aștept de la oricare conducere și de la acesta inclusiv, deoarece noi am fost categoric împotrivă noii legi privind televiziunea și radio, care nu permite realizarea anumitor reforme la companie. Mari așteptări nu avem, atâta timp cât pe parcursul a doi ani deja 13 directori au fost schimbați”.

Vladimir Cîlcik a absolvit în 2008 Facultatea de economie a Institutul de relații internaționale din Chișinău, iar în 2011 a susținut  masteratul la Universitatea de Stat din Comrat. Între altele, a activat în calitate de consultant principal la Ministerul Economiei și manager la Întreprinderea de Stat Moldtelecom.