Eşti aici

Consiliul de presă a constatat mai multe încălcări ale drepturilor copilului în mass-media

06 Octombrie 2017
2802 afişări
Consiliul de Presă (CP), care s-a întrunit în ședință vineri, 6 octombrie, a constatat încălcarea de către unele instituții media a mai multor prevederi ale Codului deontologic al jurnalistului, ce țin de drepturile copilului, corectitudinea informației sau verificarea acesteia din două surse independente una de alta.

Astfel, Coaliția Națională „Viața fără Violență în Familie” (CNPAC) a depus la CP două plângeri – una, împotriva postului Publika TV și cea de-a doua, împotriva portalului Curaj.tv. Potrivit reprezentantei CNPAC, Rodica Corețchi-Mocanu, în cadrul emisiunii „Moldova, țară de minune”, din 24 septembrie, difuzată de Publika TV a fost prezentată situația a trei copii victime ale violenței, unul suspectat ca victimă a abuzului sexual.

Coordonatoarea de programe asistență psihologică Rodica Corețchi-Mocanu a afirmat în cadrul ședinței CP că a fost solicitată să ofere un interviu în acea emisiune si, cu această ocazie, a atenționat reportera PublikaTV asupra necesității de a evita publicarea numelor reale ale părinților, prenumele reale ale copiilor, locul de trai al acestora, date care puteau conduce ușor la identificarea copiilor, la etichetarea sau stigmatizarea lor.

Redacția nu a ținut cont de aceste recomandări, încălcând art. 4.1 al Codului deontologic, care stipulează că „jurnalistul este dator să respecte dreptul la viață privată și demnitate al persoanelor”; 4.11: „jurnalistul nu dezvăluie identitatea victimelor accidentelor, calamităților, infracțiunilor, cu precădere ale agresiunilor sexuale”; precum și articolul 4.13, care prevede, printre altele, că „înregistrările video și fotografiile trebuie modificate, pentru protejarea identității minorilor”.

Membrii  CP au recomandat postului Publika TV să reediteze textul și video al emisiunii vizate, cu respectarea normelor deontologice, și au solicitat Consiliului Coordonator al Audiovizualului să se autosesizeze în acest caz.

În cea de-a doua plângere, CNPAC a solicitat CP să ia atitudine față de portalul Curaj.tv, „pentru abordarea neprofesionistă și abuzivă” a subiectului în materialul intitulat „Răpită și violată la 14 ani de 6 bărbați din Nord”, publicat la data de 23 august 2017. În răspunsul oferit CP, Curaj.tv a explicat că autorul materialului nu este jurnalist de profesie, ci simplu autor pe blogul Curaj.tv, justificând apariția interviului pe portal prin faptul că a suspectat „o încercare de mușamalizare a cazului de viol” de către organele de drept. Membrii CP au constatat încălcarea articolelor 4.1, 4.11, 4.13, 4.15 din Codul deontologic și au recomandat portalului Curaj.tv să scoată de pe site acest material.

În aceeași ședință au fost examinate și alte plângeri. Omul de afaceri Andrei Magalu a sesizat CP în calitate de victimă  a unei campanii de denigrare a imaginii și de manipulare a opiniei publice în buletinele de știri ale Publika TV, Prime TV Canal 3 și a postului de radio Publika FM, care au difuzat un material preluat de pe un site-clonă, jurnalul.md. Membrii Consiliului de Presă au constatat încălcarea articolelor 2.1, 2.2, 2.5 din Codul deontologic, care prevăd că jurnalistul trebuie să prezinte informația într-o manieră onestă, echilibrată și numai după ce a făcut demersuri pentru verificarea lor, că solicită opinia tuturor părților relevante și că informațiile trebuie verificate din două surse independente una de alta. Ei i-au recomandat petiționarului să solicite dreptul la replică de la posturile care au difuzat știrea.

În cazul plângerii depuse de publicația periodică „Glasul Națiunii” împotriva portalului Timpul.md, Consiliul de Presă a constat încălcarea acelorași articole – 2.1 și 2.2 din Codul deontologic. Reprezentanții celor două instituții media nu au fost prezenți la ședință.

Consiliul de Presă s-a autosesizat și în legătură cu un material apărut pe portalul Kp.md: „По Кишиневу ходят люди – „бомбы”. Potrivit membrilor CP, acesta contravine spiritului eticii și deontologiei profesionale și folosește un limbaj inacceptabil pentru un articol de presă. Membrii CP au recomandat redacției să scoată materialul de pe site, calificându-l drept ofensator.