Eşti aici

Consiliul de Supraveghere al TRM vrea mai multă transparență. Șefii Teleradio-Moldova ar urma să prezinte rapoarte lunare de activitate

21 Iulie 2021
1252 de afişări
Administrația companiei Teleradio-Moldova (TRM), inclusiv șefii de servicii și departamente, ar putea fi obligați să prezinte lunar rapoarte de activitate către Consiliul de Supraveghere al TRM (CS). Decizia a fost luată în cadrul ședinței CS din 16 iulie, însă problema urmează a fi examinată repetat la una din ședințele viitoare.

Propunerea ca administrația TRM să raporteze lunar Consiliului a parvenit din partea membrului CS Alexandru Verșinin. „Cred că ar trebui să fim mult mai activi și propun să luăm o decizie în scopul îmbunătățirii transparenței și optimizării proceselor interne. Se propune prezentarea rapoartelor de activitate și a planului de acțiuni pentru fiecare lună, în scris, membrilor Consiliului de Supraveghere atât de către toată conducerea Teleradio-Moldova, cât și de șefii departamentelor, serviciilor și redacțiilor, până în ziua de vineri a ultimei săptămâni a fiecărei luni”, a declarat Alexandru Verșinin.

El a precizat că responsabili de proces ar trebui să fie directorul general și directorii de la TV și radiodifuziune, iar raportori – toți șefii de servicii și departamente.

Președinta CS TRM, Violeta Cojocaru, a propus ca examinarea propunerii să fie amânată, deoarece conducerea Teleradio-Moldova nu era prezentă la ședință. „Nici corect nu este, nici colegial față de toată conducerea TRM”, a menționat Cojocaru.

Violeta Cojocaru a adăugat că propunerile menționate depășesc atribuțiile Consiliului de Supraveghere și că, „în acest caz, ar trebui să ajungem la un numitor comun cu conducerea ca să nu fie nici ei presați, pentru că nu este acesta scopul nostru, dar și rapoartele să fie calitative”. Ea și-a exprimat temerea că  administrația TRM ar putea să nu conlucreze cu Consiliul de Supraveghere. „Consider că este o decizie incorectă și sunt presați să raporteze cei care trebuie să creeze, dar nu să raporteze. Există foarte clar în atribuții scris ce noi trebuie să facem”, a afirmat Violeta Cojocaru.

Alexandru Verșinin a insistat ca inițiativa să fie pusă la vot. Pentru susținerea propunerii au votat patru membri CS – Alexandru Verșinin, Dumitru Roibu, Victor Borșevici și Larisa Călugăru. Violeta Cojocaru, Daniela Mițelea și Tatiana Munteanu au fost împotrivă. Ședința a avut loc cu prezența a șapte membri CS. Ian Mihailevschi, ales recent, încă nu s-a prezentat la întrunirile Consiliului.

Decizia nu a fost publicată deocamdată pe site-ul Teleradio-Moldova unde sunt plasate, de regulă, toate hotărârile CS. Secretara CS TRM, Tatiana Munteanu, a declarat pentru Media Azi că decizia nu a fost publicată pentru că membri Consiliului ar putea să revină la propunerea lui Alexandru Verșinin la una din următoarele ședințe. „Eu cred că membrii Consiliului ar trebui să revină la aceasta discuție pentru că și rapoartele sunt foarte diferite - sunt sintetice, mai desfășurate”, a precizat sursa citată.