Eşti aici

Consiliul Europei face recomandări pentru modificarea Codului Audiovizualului

11 Septembrie 2015
1668 de afişări
Consiliul Europei (CoE) s-a expus asupra proiectelor de completare și modificare a Codului Audiovizualului, transmise spre expertizare de către Președintele Parlamentului, Andrian Candu, în luna iunie 2015.
Potrivit experților CoE, propunerile și recomandarile referitor la cele două proiecte - proiectul de lege pentru completarea Codului Audiovizualului al Republicii Moldova nr. 260-XVI din 27 iulie 2006  și Proiectul de lege cu privire la modificarea și completarea Codului Audiovizualului al Republicii Moldova nr. 260-XVI din 27 iulie 2006 - vin să garanteze respectarea libertății de exprimare și a pluralismului de opinii.

Consiliul Europei accentuează necesitatea consolidării producţiei audiovizuale autohtone. Experții recomandă multiplicarea eforturilor privind stimularea și dezvoltarea industriei audiovizuale autohtone, mecanisme și măsuri care, din punct de vedere sistematic, ar putea fi și complementare prevederilor Codului Audiovizualului. Referitor la extinderea perioadei de maximă audiență între orele 18.00 – 24.00, Consiliul Europei consideră că spațiul audiovizual destinat producătorilor și agenților de publicitate din Republica Moldova poate fi lărgit cu scopul de a încuraja producția audiovizuală autohtonă, se arată în aviz.

Totodată, modificările referitoare la jurisdicția radiodifuzorilor nu sunt agreate de Consiliul Europei. Potrivit inițiativei legislative, radiodifuzorul aparține Republicii Moldova dacă sediul este în R. Moldova, licența este eliberată de CCA, iar deciziile editoriale sunt luate în Republica Moldova. „Problema jurisdicției este unul dintre cele mai complicate subiecte în prezent din cauza noului mediu al comunicațiilor și informațiilor și a disponibilității unei varietăți de oportunități de stabilire a diferitor configurații de organizare a companiilor mediatice. Este recomandabil să se păstreze varianta inițială a prevederii”, consideră experții CoE.

Amendamentul ce interzice radiodifuzorilor transmisia și retransmisia posturilor de televiziune și radio care conțin emisiuni ce nu sunt produse în statele UE, precum și în statele care nu au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră provoacă îngrijorări experților Consiliului Europei. Potrivit avizului, aceste îngrădiri ale libertății de emisie ar trebui să urmărească scopuri legitime, care să fie necesare într-o societate democratic.
La capitolul sancțiuni se indică asupra necesității sistematizării acestora și aplicării graduale într-un mod direct proporțional cu încălcarea comisă. Prevederile vagi și restrictive generează cenzura, iar soluția contracarării fenomenului informației false/denaturate este prin pluralismul de opinii, dezbateri și poziții bine fundamentate.

În ceea ce privește sancțiunile aplicate radiodifuzorilor, Consiliul Europei precizează că acestea nu trebuie să fie excesive, pentru a nu atenta la libertatea de exprimare, dar să fie proporționale cu infracțiunea. Experții consider ca înainte de a i se impune vreo sancțiune, radiodifuzorul ar trebui să primească un avertisment și să i se acorde o perioadă rezonabilă de timp pentru a-și revizui activitatea, iar retragerea licenței este soluția de ultim recurs și poate fi aplicată doar pentru săvârșirea unor acțiuni grave.
Avizul Consiliul Europei mai propune ca modificările conținute în cele două proiecte de legi să intre în vigoare odată cu amendamentele ce se referă la transparența proprietarilor mass-media.

Întrucât cele două proiecte  au provocat discuții în societate, acestea au fost trimise spre avizare instituţiilor internaţionale - Consiliului Europei, Comisiei de la Veneția, Organizației pentru drepturile omului ”Freedom House”, Reprezentantului OSCE pentru libertatea mass-media.

Sursă foro: ro.wikipedia.org