Eşti aici

Constantin Grigoriță a acționat în judecată Președinția și cere acces liber la conferințele șefului statului

06 Octombrie 2017
1665 de afişări
Fotojurnalistul Constantin Grigoriță a acționat în instanță Aparatul Președintelui R. Moldova, pentru interdicția de a participa la evenimentele organizate de președintele Igor Dodon. Potrivit fotojurnalistului, ofițerii de la Serviciul de Protecție și Pază de Stat (SPPS) deja de patru ori nu i-au permis accesul la asemenea întâlniri. La solicitarea Asociației Presei Independente (API), al cărui membru este Grigoriță, de a explica motivele interdicției, Președinția a făcut trimitere la Codul deontologic al Jurnalistului și morala profesională. La rândul său, SPPS susține că a procedat în conformitate cu legislația în vigoare.
 
Fotojurnalistul vrea să conteste, prin intermediul instanței de judecată, actele administrative ale Președinției, în baza cărora i s-a interzis să participe la evenimentele organizate de șeful statului. Cererea a fost acceptată de către Judecătoria Chişinău (sediul Buiucani), care a dispus ca, până pe data de 13 noiembrie, Președinția să prezinte o referință în acest caz. Totodată, instanța a propus părților concilierea litigiului pe cale amiabilă până la această dată.
 
În cererea depusă în instanță Grigoriță a explicat că nu a fost lăsat să intre la patru evenimente organizate de Președinție și că nu a primit explicații plauzibile din partea Aparatului Președintelui în privința interdicțiilor. Jurnalistul crede că interdicția i-a fost aplicată după ce i-a adresat mai multe întrebări incomode președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, într-o conferință de presă, de acum câteva luni, în legătură cu conflictul din regiunea transnistreană şi relaţia sa cu Federația Rusă: „Cum președintele țării poate să meargă să-și ceară scuze de la cel care ne-a agresat? Au împușcat cu tehnică grea. Cu tancuri, trei tancuri. Eu am fost acolo şi am văzut cu ochii mei. Nu am împușcat eu. Cum un președinte poate să-și ceară scuze de la agresor?”, l-a întrebat acesta pe Igor Dodon.
 
După acea conferință de presă, jurnalistul nu a mai fost lăsat să participe la următoarele evenimente organizate de Președinție.
 
Constantin Grigoriță susține că a solicitat de mai multe ori explicații din partea Aparatului Președintelui, cu privire la aceste interdicții, dar nu a primit răspunsuri concrete. În încercările sale de a afla cauzele limitării accesului, el era direcționat către SPPS, iar cei de la SPPS îl redirecționau, la rândul lor, către Președinție.
 
Asociația Presei Independente a solicitat Aparatului Președintelui să se expună cu privire la aceste interdicții. Președinția a răspuns că API a primit acreditarea de a participa la dialogul dintre președintele Igor Dodon și mass-media, din 26 iulie 2017, doar că „o atare solicitare de participare la evenimentul enunțat pe numele domnului Constantin Grigoriță nu a fost consemnată în registrul instituției, fapt care a făcut imposibilă prezența dumnealui la dialog”. Cu titlu de notă, Președinția a amintit că „printre principiile de bază care guvernează refuzul acreditării, sau retragerea acesteia, sunt morala și etica profesională”.
 
La un post TV, fiind întrebat de ce Constantin Grigoriță nu este lăsat să participe la conferințele de presă ale șefului statului, Igor Dodon a afirmat că decizia ar aparține serviciului de pază: „Trebuie să întrebați serviciul de pază. Nu am nicio problemă cu orice întrebare. Este serviciul de pază, ei trebuie să știe ce suspiciuni are față de acest personaj. Niciodată, nimeni nu a fost limitat la întrebări. Probabil, a depășit limitele și a încercat să facă acțiuni provocatoare și de asta au acționat așa agenții de paza”, a declarat Igor Dodon. 
 
Redacția Media Azi a adresat aceeași întrebare SPPS. Potrivit răspunsului pe care l-am primit, semnat de directorul SPPS, Anatolie Golea, „ofițerii SPPS au obligația să prevină, să depisteze și să anihileze orice acțiune, risc sau amenințare prin care s-ar atenta la viața, integritatea fizică, libertatea de acțiune și la sănătatea persoanelor beneficiare de protecție de stat, indiferent de locul lor de aflare”. La fel, aceștia au dreptul „să întreprindă, după caz, măsuri în vederea limitării sau interzicerii temporare a circulației vehiculelor și a accesului persoanelor în anumite zone din localitate și în imobile de orice natură”.
 
Precizăm că organizațiile neguvernamentale de media au condamnat acțiunile de îngrădire a accesului la informație și restricțiile impuse unor jurnaliști considerați indezirabili de către Președinția Republicii Moldova și au cerut asigurarea nediscriminatorie a accesului reprezentanților mass-media la evenimentele organizate de Președinție și la informația de interes public care trebuie să fie furnizată de această instituție în condițiile legii cu privire la accesul la informație.