Eşti aici

Cornelia Cozonac: „Dacă ar fi solidari, jurnaliștii ar putea mai ușor să pună presiune pe autorități”

08 Septembrie 2017
1960 de afişări
În Republica Moldova există solidaritate în breasla jurnalistică, însă nu la nivelul la care presa ar putea fi o putere de temut pentru guvernanți, susține Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice (CIJM) într-o opinie solicitată de Media-azi cu ocazia Zilei Internaționale a Solidarității Ziariștilor.

Jurnalista a subliniat faptul că în Moldova mai mulți reprezentanți ai mass-media acceptă să-i servească pe politicieni, iar aceasta îi slăbește pe jurnaliști să devină mai puternici.

„Avem multă presă obedientă puterii, care, în loc să fie solidară cu mediile de informare care critică guvernarea și încearcă să apere drepturile jurnaliștilor, să promoveze legi și acte normative capabile să asigure protecție jurnaliștilor - este de partea guvernării, face jocul politicienilor. Eu știu că jurnaliștii din presa aservită puterii înțeleg că, într-o zi, se pot pomeni și ei aruncați în stradă, limitați în drepturi, purtați prin procese de judecată, însă vocea lor, la moment, nu este auzită”, susține Cornelia Cozonac.

În contextul Zilei Internaționale a Solidarității Ziariștilor, ea a menționat cazul jurnalistei Mariana Rața de la portalul Anticorupție.md, pe care îl conduce: „La începutul anului, când colega noastră Mariana Rață era amenințată cu un proces penal, legat de un material în care era vizat un fost demnitar, mai multă presă s-a solidarizat și împreună am desfășurat o campanie în care am încercat să demonstrăm cum pot arata știrile, materialele de presă, dacă protejăm datele personale. Atunci, peste 20 de medii de informare s-au implicat în campanie și au difuzat materiale cu litere XYZ în loc de numele persoanelor și denumirile instituțiilor, companiilor vizate în materiale. Presa ancorată în mrejele puterii nu s-a implicat în campanie, dar nici nu a criticat acțiunea de solidaritate a jurnaliștilor. Și asta arată că jurnaliștii de acolo înțeleg perfect situația în care se află și ce poate să se întâmple cu ei”, a remarcat Cozonac.

Directoarea CIJM consideră că în Moldova situația presei se înrăutățește și că puterea încearcă „să-i pună călușul în gură prin diferite metode”: „Accesul la informația de interes public este tot mai limitat. Asta ar trebui să ne îngrijoreze pe toți, cei care suntem în breaslă, iar solidaritatea de breaslă este foarte importantă acum”, a adăugat ea.

Potrivit Corneliei Cozonac, „dacă ar fi solidari, jurnaliștii ar putea mai ușor să pună presiune pe autorități”.

În presă din când în când apar voci ale jurnaliștilor care fac apel la solidaritatea de breaslă, însă aceste îndemnuri nu sunt împărtășite de toți ziariștii.

Un astfel de apel a lansat în ultimul număr al ziarului Timpul jurnalistul Pavel Păduraru. Acesta a amintit de cazul fotoreporterului Constantin Grigoriță, căruia paza președintelui Igor Dodon i-a interzis accesul la evenimentele organizate de președinte. Păduraru a propus ca jurnaliștii să meargă la conferințele de presă de la Președinție, dar să refuze să intre în sală fără Constantin Grigoriță.

„Fiindcă unde-s doi, puterea crește, iar noi suntem mult mai mulți și ne lăudăm cu toții că luptăm pentru dreptate, haideți să demonstrăm măcar o dată acest lucru”, îndeamnă colegii de breaslă Pavel Păduraru.

Ziua Internaţională a Solidarităţii Ziariştilor a fost instituită în anul 1958 de către Organizaţia Internaţională a Jurnaliştilor, în memoria ziaristului ceh Iulius Fucik, executat de nazişti la 8 septembrie 1943.