Eşti aici

#Covid-19. Consiliul de Presă cere jurnaliștilor să nu admită discriminare în comentariile la articolele publicate

02 Aprilie 2020
898 de afişări
Consiliul de Presă îndeamnă redacțiile instituțiilor media să nu admită stigmatizarea persoanelor în etate și a cetățenilor Republicii Moldova stabiliți peste hotare și care vor să se întoarcă în țară, în comentariile articolelor pe care le scriu despre pandemia de Covid-19. 

Potrivit Consiliului, persoanele în vârstă reprezintă unul dintre grupurile vulnerabile în fața pandemiei, iar relatările despre ei necesită a fi făcute cu atenție și respect pentru demnitatea umană, „pentru a nu crea percepții greșite și a nu genera comentarii discriminatorii sau chiar instigatoare la ură cu referire la acest grup social”.

În comunicatul Consiliului se menționează că în ultimele zile, în contextul cererilor cetățenilor moldoveni de peste hotare către autorități de a le asigura transport pentru a putea reveni în țară, „pe rețelele de socializare și în câmpurile de comentarii la unele articole din spațiul online se observă exprimarea și promovarea unor atitudini negative, uneori cu nuanțe de discurs de ură împotriva reprezentanților diasporei, văzuți ca potențiale focare de infecție”. Reprezentanții entității susțin că, în unele cazuri, astfel de comentarii sunt promovate inclusiv de factori de decizie. 

Consiliul de Presă cere jurnaliștilor și redacțiilor să gestioneze comentariile publicului la articole, fie pe paginile online, fie pe paginile de Facebook ale instituțiilor media, în corespundere cu prevederile Codului Deontologic. „Stigmatizarea persoanelor infectate sau cu risc sporit de infectare și contestarea dreptului persoanelor de a accesa serviciile medicale, pentru vindecare și recuperare, în lipsa poliței medicale, este inadmisibilă”, precizează membrii organizației. 

Sursa foto: Viorica Timbalari - „220 de pasageri blocați la Paris Aéroport - Charles de Gaulle (CDG)” (30.03.2020)