Eşti aici

#Covid-19. Măsuri de siguranță pentru presă, recomandate de Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor

01 Aprilie 2020
1164 de afişări
Jurnaliști din întreaga lume, de rând cu medicii, se află în prima linie în lupta cu epidemia provocată de noul coronavirus, și asta pentru că sunt nevoiți să reflecte evenimentele din zone de risc și să comunice cu diverse persoane. Astfel, reprezentanții breslei sunt adesea expuși riscului de infectare când merg pe teren. Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor a adunat un set de recomandări utile profesioniștilor din media, pentru a-i ajuta să se protejeze pe timp de pandemie.

Măsurile de prevenire a infectării și răspândire a infecției

Mai multe guverne ale lumii au obligat cetățenii să respecte distanța socială. Informați-vă în prealabil despre măsurile igienice care au fost adoptate în cazul în care vizitați o instituție din domeniul sănătății publice, centre de plasament pentru oamenii vârstnici, locuințe ale persoanelor infectate, morgă, zonă de carantină, locuințe dens populate, piețe de animale sau ferme. Dacă aveți îndoieli în privința securității - anulați vizita.

Recomandări standard pentru prevenirea infecției:

  • Evitați contactul strâns cu persoanele care manifestă simptome ale unor boli respiratorii, cum ar fi tuse și strănut. Respectați distanța de cel puțin doi metri. Acoperiți întotdeauna gura și nasul când tușiți și strănutați.
  • Încercați să vă poziționați mai degrabă în unghi în raport cu intervievatul decât față în față. 
  • Jurnaliștii ar trebui să țină cont în mod deosebit de necesitatea menținerii unei distanțe minime sigure atunci când intervievează pe cei care au simptome, persoanele în vârstă, persoanele bolnave și apropiații acestora, lucrătorii din domeniul medical care tratează pacienți cu Covid-19 sau pe cei care activează în zonele cu risc sporit.
  • Încercați întotdeauna să intervievați oamenii într-un spațiu deschis. Dacă trebuie să intervievați în interior, selectați o locație cu flux de aer prezent (de exemplu, ferestre deschise). 
  • Spălați-vă mâinile în mod regulat, corect și minuțios timp de cel puțin 20 de secunde cu apă caldă și săpun. Asigurați-vă că mâinile dumneavoastră sunt uscate corespunzător. Pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) găsiți un ghid util despre cum să vă spălați și să vă uscați pe mâini.
 
  • Folosiți gel sau șervețele antibacteriene dacă nu aveți la îndemână apă caldă și săpun, dar spălați-le obligatoriu imediat cum veți avea ocazia. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA recomandă utilizarea produselor dezinfectante pe bază de alcool care conțin mai mult de 60% etanol (alcool etilic) sau mai mult de 70% izopropanol (alcool de izopropil). Nu înlocuiți spălarea mâinilor cu utilizarea dezinfectanților pentru mâini.
  • Întotdeauna acoperiți-vă gura și nasul când tușiți și strănutați. Dacă tușiți sau strănutați într-un șervețel, aruncați-l imediat într-un loc potrivit și nu uitați să vă spălați bine mâinile ulterior.
  • Nu vă atingeți fața, nasul, gura, urechile etc. Vedeți recomandările BBC în acest sens.
  • Evitați să vă salutați prin strângeri de mână, îmbrățișări și sărutări. În schimb, utilizați metoda atingerii cotului sau a piciorului.
  • Scoteți-vă toate bijuteriile și ceasurile înainte de a pleca pe teren. Țineți minte că virusul poate rămâne pe diferite tipuri de suprafețe pentru mai mult timp.
  • Dacă purtați ochelari, trebui să îi curățați în mod regulat cu apă caldă și săpun.
Siguranța echipamentului
 
  • Folosiți microfoane direcționale (cu dispozitiv de tip „undiță”), de la o distanță sigură, în schimbul lavalierelor.

Sursa foto:muziker.ro

 
  • Buretele pentru microfon trebuie spălat cu detergent, la temperaturi înalte, și dezinfectat după fiecare utilizare. Informați-vă despre cum să-l îndepărtați în siguranță, pentru a preveni o eventuală contaminare.
  • Dacă este posibil, acoperiți echipamentul cu o protecție din plastic/polietilenă. Acest lucru va reduce suprafața echipamentelor care ar putea fi contaminate, iar curățarea și dezinfectarea ulterioară vor fi mai simple.
  • Dezinfectați permanent  toate echipamentele cu șervețele antibacteriene, iar ulterior, dezinfectați-le minuțios, inclusiv telefoane mobile, tablete, fire, căști, laptopuri, hard disk-uri, aparate foto, acreditările, legitimațiile jurnalistice și șireturile.
  • Asigurați-vă că toate echipamentele sunt dezinfectate din nou la întoarcerea în redacție și că cei responsabili de echipament au fost anunțați în prealabil. Asigurați-vă că echipamentul nu a fost aruncat pe podea și lăsat fără a fi predat persoanei responsabile de curățare și dezinfectare.
  • Dacă nu aveți dezinfectant, luați în calcul faptul că lumina directă a soarelui ucide virușii. Deci, în cel mai rău caz și numai dacă nu aveți alternativă, expuneți echipamentul la lumina directă a soarelui timp de câteva ore. Rețineți totuși că acest lucru poate decolora sau afecta echipamentul.
  • Purtați baterii de rezervă complet încărcate cu dumneavoastră și evitați să încărcați ceva când vă aflați pe teren. 
Echipament de protecție personală
 
  • Când lucrați într-o zonă cu risc sporit, cum ar fi o instituție medicală sau o morgă, optați pentru încălțăminte de unică folosință sau huse impermeabile pentru încălțăminte, pe care trebuie să le ștergeți sau spălați imediat după ieșirea din incintă. Dacă ați folosit huse  impermeabile, acestea trebuiesc aruncate înainte de a părăsi locația și în niciun caz nu trebuie să le utilizați repetat.
  • Folosiți mănuși de protecție dacă lucrați sau vizitați o zonă de risc sporit. De asemenea, pot fi necesare alte echipamente individuale de protecție, cum ar fi un costum de protecție și o mască.
Măștile medicale

În prezent, nu există un consens general cu privire la faptul dacă publicul fără simptome trebuie sau nu să poarte mască. OMS susține că oamenii care nu au simptome caracteristice Covid-19 nu sunt obligați să poarte măști. Masca ar trebui utilizată totuși în cazul în care autoritățile locale afirmă acest lucru sau dacă comunicați cu o persoană suspectată a fi purtătoare de virus. Pe de altă parte, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA recomandă utilizarea măștilor din stofă - în schimbul măștilor medicale, care se găsesc în număr redus pe piață - pentru acoperirea nasului și gurii în timpul ieșirilor în comunitate. 

Dacă purtați mască, urmați următoarele instrucțiuni:
 

  • În caz de necesitate, se recomandă utilizarea măștii de model N95 (sau FFP2 / FFP3), care se poartă peste masca „chirurgicală” standard. Asigurați-vă că masca acoperă nasul și bărbia.

Masca N95. Sursa foto: digitaljournal.com

 
  • Nu atingeți masca în niciun caz și îndepărtați-o doar prin atingerea șireturilor acesteia.
  • Spălați întotdeauna mâinile cu săpun și apă fierbinte sau cu un produs igienizant pe bază de alcool (cu peste 60% etanol sau 70% izopropanol) după îndepărtarea măștii.
  • Înlocuiți masca cu una uscată imediat ce devine umedă.
  • Nu utilizați niciodată repetat măștile și aruncați-le întotdeauna pe cele folosite, imediat, într-o pungă specială.
  • Măștile de bumbac/tifon nu sunt recomandate în niciun caz.
 Securitatea informațională
 
  • Gândiți-vă bine înainte să accesați linkuri sau să descărcați documente ce conțin informații despre Covid-19. Potrivit Electronic Frontier Foundation, infractorii exploatează actuala criză de sănătate și panica din societate pentru lansarea atacurilor sofisticate de tip phishing care vizează indivizi și organizații.
  • Aveți grijă ce linkuri accesați despre Covid-19 și prin intermediul rețelelor de socializare sau a aplicațiilor de mesagerie. Unele dintre ele vă pot direcționa către site-uri care infectează dispozitivele cu viruși.
  • Și hărțile care afișează informații actualizate despre Covid-19, chiar și din surse de încredere cum ar fi OMS, se crede că pot conține sisteme de programare dăunătoare, folosite pentru furtul parolelor.
  • Aveți în vedere că informațiile despre Covid-19 care apar pe Facebook sunt acum moderate de inteligența artificială (AI), în loc de persoane care verifică conținutul publicațiilor, ceea ce a dus deja la ștergerea unor informații veridice despre pandemie.