Eşti aici

CSJ a lăsat în vigoare sancțiunea CA împotriva Prime TV privind difuzarea emisiunii „Vorbește Moldova” despre o adolescentă abuzată sexual

29 Martie 2021
961 de afişări
Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a declarat, printr-o încheiere din 26 martie, drept inadmisibil recursul depus de compania General Media Group Corp. (GMG), proprietara canalului Prime TV, împotriva sancțiunii Consiliului Audiovizualului (CA) pentru difuzarea unei ediții a emisiunii „Vorbește Moldova” despre o adolescentă abuzată sexual de tatăl vitreg. 

Sancțiunea de 10.000 de lei vizează ediția „Te iubesc, părinte” a emisiunii „Vorbește Moldova”, pusă pe post la 15 și 16 aprilie 2019. Inițial, după ce a efectuat din oficiu monitorizarea acestei emisiuni, Consiliul Audiovizualului (CA) nu a identificat încălcări. Abia după apelul repetat al Consiliul de Presă, pe 5 august al aceluiași an, CA și-a revizuit decizia. 

Mai exact, Consiliul a sancționat postul de televiziune pentru încălcarea drepturilor și protecției copilului în programele audiovizuale. Potrivit prevederilor, „este interzisă difuzarea programelor ce conţin reconstituiri ale infracţiunilor, abuzurilor şi altor situaţii cu conotaţie negativă, în care sunt prezenţi copii de până la 16 ani, precum şi interviuri sau declaraţii ale acestora în legătură cu subiecte intime, evenimente dramatice, din comunitate sau din familie, la care aceştia au fost martori”.

Reprezentanții GMG au înaintat acțiunea împotriva deciziei CA la 30 septembrie 2020, după un an de la amendarea postului TV. În motivarea acțiunii GMG, reprezentată de avocatul Veaceslav Munteanu, se menționează că, în cadrul emisiunii, şi-au expus poziţia minora, părinţii şi bunica acesteia, cât şi specialiştii prezenţi în platou, iar realizatorii programului „au întreprins toate măsurile pentru a asigura protecţia minorei, inclusiv identitatea acesteia, nefiind făcute publice date ce o vizau”. Apărătorii postului de televiziune consideră că amenda CA ar fi fost una ilegală, pe motiv că „încalcă principiul securităţii raporturilor juridice definitive”, în condițiile în care anterior cauza respectivă a fost soluționată de Consiliu.

Pe 25 martie 2020, judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a respins acțiunea ca neîntemeiată. Și apelul GMG împotriva hotărârii primei instanțe a fost respins de Curtea de Apel Chișinău, printr-o decizie din 25 noiembrie. Instanța de apel a conchis că CA a sancționat legal postul TV, în condițiile în care canalul „nu a asigurat la realizarea emisiunii televizate sus-indicate respectarea exigenţelor legale pertinente”. Și argumentele GMG cu privire la presupusele încălcări ale principiului securității raporturilor juridice au fost considerate drept nefondate pentru că prin decizia CA din luna mai 2019, „doar s-a luat act de rezultatele monitorizării postului de televiziune Prime, fără a fi făcute concluzii de către Consiliul Audiovizualului în calitate de organ colegial, a existenţei sau lipsei încălcărilor aferente subiectului vizat, expunerea asupra lipsei încălcărilor fiind relatată doar de către preşedintele Consiliului Audiovizualului”.

La 22 ianuarie 2021, Veaceslav Munteanu a depus recurs împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău. Magistrații CSJ l-au declarat inadmisibil, printr-o încheiere irevocabilă. În încheierea judecătorului se notează că „pentru a trece testul de admisibilitate, cererea de recurs trebuie să conțină o motivare convingătoare şi întemeiată”.