Eşti aici

CSJ a respins cererea radiodifuzorilor de a anula obligativitatea transmiterii a cel puțin 30% din emisiuni în limba română

26 Septembrie 2014
3428 de afişări
Magistraţii de la Curtea Supremă de Justiţie au respins cererea celor 13 radiodifuzori, care au solicitat anularea deciziei Consiliului Coordonator al Audiovizualului ce obligă instituţiile media să transmită cel puţin 30 la sută emisiuni autohtone în limba română. Litigiul între autoritatea pentru reglementare în audiovizual și radiodifuzori a durat aproape un an și jumătate.
 
Autoritatea de reglementare în domeniul audiovizualului a emis la finele anului 2012 o decizie, potrivit căreia programele proprii în grilele televiziunilor trebuie să constituie nu mai puțin de 30% din volumul emisiei săptămânale, dintre care cel puţin jumătate să fie difuzate în orele de maximă audienţă în limba română, în afară de publicitate, promo și teleshopping.
 
Radiodifuzorii urmau să se conformeze noilor reguli din 1 aprilie 2013. Însă mai multe posturi TV, care retransmit programe din alte țări, au adresat la CCA o scrisoare de protest, cerând revizuirea deciziei. Ulterior, ele au acționat CCA în judecată. Toate instanțele au respins cererea radiodifuzorilor, calificând-o drept neîntemeiată.
 
Experta în legislația mass-media, Olivia Pîrțac, susţine că radiodifuzorii au acţionat CCA în instanţă în încercarea de a  extinde perioada de adoptare a noilor obligaţiuni. Şi aceasta în pofida faptului că  prevederile ce se conţineau în decizia CCA erau deja stipulate în lege și trebuiau să fie asumate de către radiodifuzori încă la obținerea licenței. 

Sursa foto: http://curentul.md/