Înainte de a trece la examinarea subiectului de pe ordinea de zi, membrul CSM Anatolie Țurcanu, care a și prezentat în ședință demersul ministrului Cebotari, a solicitat ca discuțiile să aibă loc în regim închis. Propunerea nu a întrunit votul majorității membrilor CSM și, astfel, jurnaliștii au putut urmări discuțiile de la monitor.
Președintele CSJ, Mihai Poalelungi, a comentat că, la baza demersului Justiției ar sta atitudinea diferită a CSJ privind aplicarea Regulamentului de publicare a hotărârilor judecătorești. În opinia sa, aplicarea acestui regulament de către unele instanțe din Republica Moldova este greșită, deoarece, în hotărârile publicate pe site sunt ascunse numele judecătorilor, avocaților și altor parți implicate în diferite procese judiciare.
Poalelungi consideră asemenea practici exagerate și în contradicție cu articolul 10 din Convenția pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale, care protejează libertatea de exprimare.
Poziția președintelui CSJ a fost susținută în ședință de un alt membru al CSM, Teodor Cârnaț, care a pledat, de asemenea, pentru transparentizarea actului de justiție.
Ministrul Justiției nu a fost prezent la ședința CSM, iar solicitările corespondentului nostru, făcute atât la CSM, cât și la MJ, de a obține demersul în cauză nu s-au soldat cu succes. Funcționarii din ambele instituții ne-au spus să mai așteptăm, pentru că nu ne pot oferi astfel de informații fără consimțământul șefilor lor.
Jurnaliștii de investigație și societatea civilă și-au exprimat de nenumărate ori indignarea privind lipsa posibilității de a căuta un dosar după numele și prenumele figurantului. Doar Curtea Suprema de Justiție a păstrat practica de a publica numele și prenumele figuranților din dosare.