Eşti aici

Cum explică TRM participarea unei singure companii la procurarea a 7 mașini de peste un milion de lei: „Nu au fost achiziționate autoturisme de lux”

08 Septembrie 2020
757 de afişări
În perioada 2017-2019, compania Teleradio-Moldova (TRM) a achiziționat șapte autoturisme de marcă Dacia Logan la un preț de circa 1,2 milioane de lei, în cadrul unor tendere la care a participat un singur agent economic. Achiziția, semnalată în urma auditului Curții de Conturi la TRM, a fost discutată la ședința Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice. Reprezentanții radiodifuzorului public au explicat că au știut până la demararea concursurilor ce tip de automobile vor să procure.

Misiunea de audit a Curții de Conturi (CC) la Teleradio-Moldova a constatat, printre altele, că radiodifuzorul public a cumpărat autoturismele cu „impunerea unor cerințe tehnice limitative,  din care cauză, la procedurile de achiziții publice a participat câte un singur agent economic, care ulterior a și fost anunțat de către grupul de lucru drept câștigător al achiziției”.

Aceasta probleme, dar și alte constatări au fost discutate în cadrul comisiei parlamentare de control al finanțelor publice.

Igor Munteanu, președintele comisiei parlamentare de control al finanțelor publice, consideră că în domeniul achizițiilor la TRM există „probleme grave”. „Faptul că la această achiziție a participat un singur agent economic trezește foarte multe semne de îndoială, pentru că standardele existente în acest domeniu presupun să existe competiție de preț și calitate a produsului, dar dumneavoastră ați inclus anumite condiții limitate. Respectiv, ați redus foarte mult posibilitatea de participare a unor agenți economici care ar fi propus eventual prețuri mai bune și, evident, un produs de calitate”, a explicat deputatul.

Directoarea generală a Teleradio-Moldova, Olga Bordeianu, a precizat că achiziția s-a realizat în baza unui caiet întocmit de un grup de lucru responsabil de domeniu. „Caietul de sarcini a fost făcut în exclusivitate reieșind din finanțele pe care le deținea la momentul dat Teleradio-Moldova și nu au fost achiziționate până la urmă autoturisme de lux. Au fost achiziționate Dacia Logan, ca să avem și noi măcar câteva autoturisme noi în parcul de autoturisme care nu a fost reînnoit de vreo 10-12 ani în cadrul TRM”, a explicat Olga Bordeianu.

Solicitată de Centrul pentru Jurnalism Independent să explice cum anume s-a ajuns la această decizie, șefa radiodifuzorului public a răspuns că a avut doar sarcina să semneze contractul elaborat de grupul de lucru responsabil de procedura de achiziție. „Ne-am gândit care ar putea fi autoturismele pe care am putea să le achiziționăm și era clar că vom achiziționa Dacia, deoarece aveam nevoie de mai multe autoturisme. Cred că nu este o surpriză pentru nimeni că parcul de autoturisme de la Teleradio-Moldova este într-o stare foarte proastă. Deci, cred că am vorbit că vom achiziționa Dacia. Cam așa a fost. Și am achiziționat până la urmă Dacia”, a mai spus Bordeianu.

Potrivit Mtender, ofertantul, cel puțin în cazul unei proceduri de achiziție a fost Daac Auto SRL. Printre fondatorii firmei se numără și SA Daac Hermes care aparține omului de afaceri și consilierului municipal socialist Vasile Chirtoca.