Eşti aici

Cum moderăm comentariile calomnioase din spațiul online

31 August 2015
1513 afişări
Proprietarii/editorii portalurilor informative ar trebui să depună eforturi mai mari pentru a modera comentariile utilizatorilor, deoarece sunt responsabili de produsele lor online și pot fi trași la răspundere dacă acestea conțin mesaje instigatoare la ură, ofensatoare sau calomnioase, se spune într-o recomandare a Raportului de monitorizare „Evaluarea discursului instigator la ură în media online”, lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul campaniei “Presa nu urăște”.
 
În scopul de a-i ajuta pe jurnaliștii responsabili de administrarea conținutului online să distingă mesajele și expresiile instigatoare la ură din comentariile utilizatorilor pentru a nu admite apariția acestora pe site-uri, autorii studiului au sugerat să fie organizate instruiri periodice. Acestea ar trebui să fie axate pe reflectarea profesionistă în media online a subiectelor ce se referă la grupurile vulnerabile la discriminare și discurs instigator la ură, precum și pe moderarea responsabilă a conținutului online pentru a putea diminua discursul de ură. Potrivit autorilor studiului, trierea/moderarea eficientă a comentariilor ar descuraja persoanele care răspândesc mesaje instigatoare la ură și ar contribui, într-o anumită măsură, la educarea utilizatorilor. În același timp, nu este recomandabilă închiderea totală a spațiului pentru asemenea utilizatori, întrucât, fiind lipsiți de posibilitatea de a-și exprima opinia, ei ar putea fi descurajați să mai folosească portalul respectiv drept sursă de informații, se mai spune în studiu.
 
Monitorizarea a scos în evidență faptul că jurnaliștii/editorii portalurilor cunosc normele de limbaj și de abordare a grupurilor vulnerabile la discriminare și discurs instigator la ură. Astfel, pe parcursul perioadei de monitorizare nu au fost înregistrate cazuri în care în știri să fi fost folosite expresii cu conotație negativă (cu excepția cuvântului „invalid”, care, chiar dacă nu este unul denigrator, nu este recomandat de specialiști) la adresa grupurilor monitorizate. Totodată, ei au constatat că discursul instigator la ură este prezent în comentariile plasate de vizitatorii câtorva dintre portalurile monitorizate. Cele mai grave cazuri de discurs instigator la ură au fost înregistrate în ştirile despre minorităţi etnice şi sexuale.
 
Potrivit cercetării, asemenea comentarii cu conținut ofensator și instigatoare la ură au fost înregistrate pe portalurile unimedia.mdpublika.mddeschide.md. Portalurile jurnal.mdprotv.md şi esp.md au manifestat acuratețe în moderarea comentariilor. Iar pe site-urile trm.mdmoldova.orgstirilocale.mdrealitatea.mdmirpmr.rudnestr.tvnewspmr.comomg.md și gagauzmedia.md utilizatorii nu au plasat niciun comentariu la știrile monitorizate sau acestea au fost blocate de redacție.
 
Menționăm că monitorizarea a avut loc în perioada 1-31 mai curent și a inclus 15 portaluri media din R.Moldova (inclusiv din UTA Găgăuzia și regiunea transnistreană).
 

_______________

Raportul Evaluarea discursului instigator la ură în media online a fost realizat de CJI în cadrul proiectului „Combaterea discursului de ură în media online și pe rețele de socializare”, implementat cu suportul Civil Rights Defenders (Suedia), partener al CJI. Conținutul raportului nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanțatorului.