Eşti aici

Cum s-a rezolvat conflictul dintre revista „Acasă” și Editura „Universul”

17 Ianuarie 2018
2212 afişări
După ce anul trecut Editura  „Universul” a refuzat să scoată la tipar ultimul număr al revistei „Acasă” din luna decembrie, 2017, directorul revistei, Nicolae Josan, a relatat pentru Media-azi.md că a semnat un nou contract cu întreprinderea respectivă, în care a fost stipulat că editura nu poartă răspundere pentru conținutul publicației.
 
Noul director al editurii, Titus Manole, a confirmat pentru Media-azi.md că întreprinderea a semnat un nou contract cu reprezentanții revistei „Acasă”. Acesta a precizat că documentele respective se semnează anual și sunt valabile un an. Titus Manole a afirmat că nu știe detaliile despre refuzul de a edita ultimul număr al revistei „Acasă” din anul 2017.
 
Precizăm că în decembrie, fostul administrator al Editurii Universul Iurie Gabura a refuzat să editeze revista „Acasă”, invocând datorii financiare pe care le avea publicația față de întreprindere. Potrivit lui Josan, motivul neoficial al refuzului ar fi fost o pagină cu caricaturi în care apăreau imaginile președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, și președintelui Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Din această cauză redacția a fost nevoită să caute o altă editură care a publicat revista.
 
La începutul lunii ianuarie curent, Iurie Gabura și-a dat demisia, „în legătura cu expirarea termenului contractului de muncă”, a afirmat acesta pentru Media-azi.md.
 
Directorul revistei „Acasă”, Nicolae Josan, susține că acest caz a trezit și interesul ambasadelor SUA și UE la Chișinău. Precizăm că ONG-urile de media au publicat o declarație în care au solicitat administrației Întreprinderii de Stat Editura „Universul” „să ofere explicații publice în legătură cu acest caz şi să asigure o colaborare deschisă cu toate redacţiile publicaţiilor periodice, fără a impune restricţii ilegale, identificând soluţii care nu ar periclita activitatea acestora”.