Eşti aici

Cunoașterea legislației UE din domeniul audiovizual și publicarea interviurilor cu candidații. Ce prevede regulamentul cu privire la selectarea membrilor CA

10 Septembrie 2021
852 de afişări
Cunoașterea prevederilor legislației naționale, ale Uniunii Europene, precum și comunicarea și exprimarea clară și logică în limba română se numără printre abilitățile care vor fi evaluate la concursul pentru funcția de membru al Consiliului Audiovizualului (CA). Cerințele se regăsesc în regulamentul aprobat de comisia parlamentară de profil pe 8 septembrie. Documentul prevede și publicarea interviurilor filmate cu candidați pe pagina de web a Parlamentului. 

Totodată, comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a menționat că a fost anunțat și concursul pentru suplinirea a trei funcții vacante de membru al CA – o persoană din partea Guvernului și două propuse de societatea civilă. Data limită de depunere a dosarelor este 28 septembrie.

Potrivit Regulamentului,  persoanele care vor să candideze la funcția de membru al CA ar trebui să întrunească o serie de cerințe, printre care să dețină diplomă de licență sau echivalentă cu aceasta și experiență de cel puțin cinci ani în unul din domeniile audiovizualului, al comunicării și jurnalismului, al dreptului, al cinematografiei, al culturii, al științei și cercetării, al tehnologiei informației și comunicațiilor, al publicității sau în activitatea academică. De asemenea, candidatul ar trebui să cunoască prevederile legislației naționale și ale UE, precum și bunele practici internaționale în domeniul audiovizualului și cele conexe. 

Una dintre etapele concursului presupune și organizarea interviurilor care vor fi înregistrate  și plasate pe pagina web oficială a Parlamentului imediat după încheierea ultimei convorbiri. 

Lista întrebărilor pentru interviu va fi elaborată de către membrii comisiei înainte de interviu, în ședință închisă. 

Întrebările vor viza în principal rolul membrului CA, cunoașterea prevederilor legislative, precum și a bunelor practici internaționale în domeniul audiovizualului, viziunea candidatului privind evoluția domeniului, punctul de vedere asupra conceptului de protejare a spațiului informațional național și promovarea difuzării produsului autohton. 

La începutul interviului, candidaților li se acordă timp egal pentru a se prezenta, după care membrii comisiei vor adresa întrebări intervievatului. Potrivit documentului, nu pot fi adresate întrebări referitoare la opțiunea politică a candidatului, religie, etnie, naționalitate, origine socială sau alte întrebări care pot fi considerate discriminatorii.

Mai multe detalii, aici