Eşti aici

Curtea Constituțională: Instituțiile media fondate de ONG-uri pot presta servicii contra plată concurenților electorali

08 Octombrie 2020
1120 de afişări
Mass-media fondată de organizațiile neguvernamentale poate presta servicii contra plată concurenților în cadrul campaniei electorale, nu și publicitate gratuită. Decizia aparține Curții Constituționale,  care a admis parțial sesizarea deputatului Sergiu Litvinenco. Parlamentarul a solicitat controlul constituționalității unor prevederi din noua lege privind organizațiile necomerciale, care interzice instituțiilor media fondate de ONG-uri să presteze servicii concurenților electorali în campanie și să încaseze, astfel, venituri din publicitatea electorală.

Se recunoaște constituțional textul «presta servicii și/sau» de la art. 6 al 5 din legea nr. 86 din 11 iunie 2020 cu privire la organizațiile necomerciale în măsura în care organizațiilor necomerciale  le este permisă prestarea serviciilor oneroase pentru concurenții electorali în perioada campaniei electorale”, a enunțat președinta CC, Domnica Manole, după deliberările de joi, 8 octombrie.

De asemenea, CC a emis o adresă Parlamentului în vederea reglementării articolului 6, al. 5 din Legea privind organizațiile necomerciale în conformitate cu hotărârea Curții, astfel încât, în perioada campaniei electorale, ONG-urilor să le fie interzisă doar prestarea serviciilor gratuite nu și a serviciilor oneroase.
 
În sesizarea sa, depusă la 31 iulie, Sergiu Litvinenco invoca faptul că prevederea potrivit căreia, în perioada campaniei electorale, organizația necomercială nu poate presta servicii și/sau susține material sau gratuit concurenții electorali este una discriminatorie, încalcă dreptul la proprietate și concurență liberă și loială. De asemenea, potrivit lui, norma contestată este contrară Constituției.

Potrivit deputatului, o parte însemnată din veniturile organizațiilor necomerciale este obținută în perioada campaniilor electorale prin plasarea contra cost și în condițiile legii a materialelor electorale. „Această prevedere poate afecta covârșitor în special instituțiile de presă independente (ziare naționale și locale, televiziuni, publicații periodice, alte mijloace de informații în masă) înregistrate ca formă juridică în calitate de organizații necomerciale”, argumenta el în sesizare.

În context, și reprezentanții Centrului pentru Resurse Juridice din Moldova, Promo-LEX și IPRE au semnat un document comun către CC prin care  afirmă că „imposibilitatea prestării serviciilor contra cost concurenților electorali reprezintă o ingerință în dreptul organizațiilor necomerciale de a obține fonduri, o parte inerentă a dreptului la asociere”. Semnatarii au menționat că nu au putut identifica exemple similare în alte state ale Consiliului Europei în care există alte condiții sau limitări pentru ONG-uri să desfășoare activități economice în anumite perioade.

În cadrul ședinței CC, reprezentantul Parlamentului a menționat că Legislativul consideră sintagma contestată drept una constituțională. În opinia lui, prevedea a fost instituită cu scopul de a nu admite susținerea camuflată a concurenților electorali doar în perioada campaniei electorale și a fost motivată de interdicțiile privind finanțarea concurenților electorali de către alte state, instituţii şi organizaţii străine, internaţionale şi mixte.

Într-un interviu pentru Media Azi, președintele Consiliului Audiovizualului susținea că „toate posturile de radio și de televiziune trebuie să înțeleagă că, în campania electorală, pot fi acumulate fonduri respectând cadrul legal”. „Există, în acest context, și prevederea potrivit căreia nu se permite plasarea publicității gratuite - problema cea mai gravă din punctul meu de vedere - publicitate care nu implică defalcări, cheltuieli de fonduri. Mie mi se pare că aici trebuie să se clarifice, printr-o expertiză foarte bună, inclusiv partenerii noștri de dezvoltare”, a mai adăugat Dragoș Vicol.

Sursa foto: protv.md