Eşti aici

Curtea de Apel Chișinău a respins cererea radiodifuzorilor privind anularea deciziei CCA care-i obligă să aibă în grila de emisie 30% programe proprii

23 Mai 2014
1619 afişări
Magistraţii de la Curtea de Apel Chişinău au respins cererea celor 13 radiodifuzori, care au cerut anularea deciziei CCA privind obligativitatea de a difuza cel puţin 30% emisiuni autohtone, dintre care jumătate să fie în limba română, în prime-time, informează jurnal.md.

Autoritatea de reglementare în domeniul audiovizualului a emis la finele anului 2012 o decizie, potrivit căreia programele proprii în grilele televiziunilor trebuie să constituie nu mai puțin de 30% din volumul emisiei săptămânale, în afară de publicitate, promo și teleshopping.

Radiodifuzorii urmau să se conformeze noilor reguli din 1 aprilie 2013. Însă mai multe posturi TV, care retransmit programe din alte țări, au trimis la CCA o scrisoare de protest, cerând revizuirea deciziei. Ulterior, solicitanții au acționat CCA în judecată. Instanța a respins cererea radiodifuzorilor, calificând-o drept neîntemeiată. 

Ion Bunduchi, expert în mass-media, critică atât acțiunile autorității de reglementare, cât și poziția radiodifuzorilor. „Problema privind 30% programe proprii este una falsă”, susține Ion Bunduchi, menționând că nu era necesară o decizie aparte pentru a substitui obligațiunile existente și asumate de către radiodifuzori.

„Radiodifuzorilor li s-a cerut, printr-o decizie aparte a CCA, să-şi onoreze propriile angajamente asumate la obţinerea licenţelor de emisie. Nu era nevoie de o decizie separată a CCA, ci de supravegherea activităţii radiodifuzorilor. În conformitate cu legislaţia audiovizuală naţională, supravegherea este un drept, o atribuţie şi o obligaţiune a CCA”, a explicat expertul. Ion Bunduchi consideră că acțiunile CCA au fost inutile: „Astfel, s-au cheltuit în zadar hârtie, nervi, timp, bani”.

Decizia Curții de Apel Chișinău poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiţie în termen de două luni.

Sursa foto: http://www.ca.justice.md