Eşti aici

Declaraţia ONG-urilor de media în legătură cu agresarea activistului civic Oleg Brega

23 Iunie 2014
3733 de afişări
Organizaţiile neguvernamentale de media îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu agresarea fizică a activistului civic şi a militantului pentru drepturile omului Oleg Brega și cer Ministerului Afacerilor Interne și Procuraturii Generale să investigheze și să elucideze cazurile de agresiune asupra acestuia, iar rezultatele investigației să fie făcute publice.
 
Potrivit lui Oleg Brega, în seara zilei de 21 iunie, acesta ar fi fost atacat de un grup de persoane mascate, care l-ar fi stropit cu spray în ochi și l-ar fi lovit cu picioarele. Atacul ar fi avut loc în sectorul Botanica din capitală, iar în urma acestuia Brega ar fi avut nevoie de îngrijiri medicale. Conform imaginilor video postate pe portalul Curaj.md, a doua zi, în dimineața de duminică, 22 iunie, Oleg Brega a fost insultat și agresat fizic de șoferul automobilului cu numere de înmatriculare RM P 007, parcat la intersecția străzilor 31 August 1989 și Petru Movilă. Șoferul s-a arătat deranjat de faptul că activistul filma automobilul, a lovit camera de filmat şi, respectiv, în Brega. Din imagini se vede cum, la scurt timp, în automobilul în cauză a urcat deputata PCRM Maria Postoico.
 
Calificăm asemenea cazuri ieşite din comun şi intolerabile într-o societate democratică. Reiterăm că autorităților statului le revine obligația de a acorda o atenție sporită descoperirii infracțiunilor contra libertății de exprimare pentru asigurarea exercitării în cele mai bune condiţii a dreptului inalienabil la exprimare publică.
 
În legătură cu aceasta, cerem instituţiilor de drept abilitate să investigheze ambele cazuri în mod obiectiv şi transparent şi să sancţioneze agresorii conform legislaţiei în vigoare. Totodată, cerem conducerii Parlamentului să desfăşoare propria anchetă şi să ia măsuri pentru ca pe viitor angajații instituției să nu admită un atare comportament în raport cu cetățenii.
 

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente
Centrul „Acces-Info”
Comitetul pentru Libertatea Presei
Asociația Presei Electronice
Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Centrul de Investigații Jurnalistice
Uniunea Jurnaliștilor din Moldova