Eşti aici

Deputaţi de la Chişinău şi Bucureşti se pronunţă pentru crearea unui spaţiu informaţional comun

16 Aprilie 2014
1117 afişări
Mai mulţi deputaţi de la Chişinău şi Bucureşti, reuniţi luni, 14 aprilie curent, în cadrul Comisiei comune pentru integrare europeană, au discutat despre posibilitatea elaborării unor amendamente legislative care să permită crearea unui spaţiu informaţional comun, inclusiv pentru a contracara influenţa mass-mediei ruseşti în Republica Moldova.
 
În cazul aprobării amendamentelor respective, canalele TV şi radio din Republica Moldova vor putea fi difuzate gratuit în România şi viceversa, a informat deputatul român Eugen Tomac. ”Am discutat un subiect extrem de important pe care îl promovez cu toată convingerea şi anume de a elabora în cadrul acestei comisii un proiect privind crearea unui spaţiu comunicaţional comun România-Republica Moldova şi aici mă refer la tot ceea ce ţine de audiovizual şi comunicaţii. Cred că este foarte important ca relaţia dintre cele două state să intre într-o nouă etapă şi instituţiile audiovizualului din România şi Republica Moldova să aibă acces reciproc liber şi gratuit”, a declarat Eugen Tomac.
 
Deputatul român a mai explicat că proiecte similare pot exista şi în domeniul poştei sau a telefoniei. ”Parlamentele celor două state trebuie să examineze cu mai multă atenţie cum să fie operate amendamentele în legislaţia ţării, astfel încât chestiunile abordate să poată fi puse în aplicare în România şi Republica Moldova şi cele două state să aibă un spaţiu comunicaţional comun, în conformitate cu legislaţia europeană”, a menţionat Tomac.
 
Copreşedintele comisiei din partea Parlamentului Republicii Moldova, Ana Guţu, în acelaşi context, a declarat că legislaţia europeană impune unele restricţii, dar şi-a exprimat speranţa că acestea vor fi depăşite. ”Înţeleg că există anumite constrângeri legate de legislaţia europeană. Mă refer la convenţia Consiliului Europei privind televiziunile transfrontaliere, la alte directive europene pe care România trebuie să le respecte. Dar dincolo de aceste constrângeri legislative europene am putea prevedea un acord bilateral între România şi Republica Moldova în vederea creării unui spaţiu informaţional comun, bazat pe reciprocitate”, a opinat Ana Guţu.
 
Deputata a mai susţinut că un asemenea acord ar fi benefic, în primul rând, pentru Republica Moldova. ”De la independenţă, Republica Moldova a fost dintotdeauna supusă unei stări de ocupaţie a spaţiului informaţional de către mediile ruseşti şi aceasta se referă şi la mediile scrise. Din circa 1600 de publicaţii scrise, 1200 sunt de limbă rusă. Proporţia este distrugătoare în materie de canale de televiziune – 90% din canalele retransmise de operatorii de cablu sunt de limbă rusă. Prin aceste canale vin şi ideologia, şi propaganda”, a precizat Ana Guţu.
 
Parlamentara de la Chişinău a amintit despre un proiect de lege, pe care l-a elaborat şi prin care solicită restricţionarea numărului de canale în alte limbi retransmise în Republica Moldova, dar s-a arătat puţin încrezătoare că acesta va fi votat. 

Sursa foto: http://www.trm.md/photo_news/