Eşti aici

Deputații au votat pentru noul termen al tranziției la televiziunea digitală: 1 martie 2020

08 Februarie 2018
3601 afişări
Parlamentul a aprobat, joi, 8 februarie, în două lecturi proiectul de lege al Guvernului, privind prelungirea termenului de încheiere a tranziției la televiziunea digitală terestră până la 1 martie 2020. Experții media atrag atenția că trecerea la televiziunea digitală terestră, angajament internațional pe care Moldova și l-a asumat cu mulți ani în urmă, ar fi însemnat un mare salt în spațiul informațional pluralist, dar că țara noastră este restanțieră la acest capitol.

În cadrul ședinței în plen a legislativului, Secretarul de Stat pentru domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, Vitalie Tarlev, a argumentat prelungirea termenului de trecere la televiziunea digitală prin faptul că Republica Moldova își poate permite să emită concomitent în format analog și digital, atâta timp cât nu creează perturbări în eter pentru țările vecine.

Acesta a adăugat că prin amânarea tranziției se oferă și un termen suplimentar pentru cetățeni ca să-și procure dispozitive speciale de convertire a semnalului digital și televizoarele dotate cu recepționarea unui astfel de semnal.

Vitalie Tarlev a informat deputații și despre hotărârea Guvernului, aprobată miercuri, 7 februarie, în conformitate cu care familiile defavorizate, care nu dispun de televizoare pentru recepționarea semnalului digital terestru, vor fi asigurate gratuit cu dispozitivele speciale care vor converti acest semnal.

Deputatul liberal Valerian Bejan a ținut să afle ce măsuri vor fi luate față de cei care au cauzat amânarea tranziției.

Tarlev a precizat că instituțiile de stat de resort, cum ar fi Întreprinderea de Stat Radiocomunicații, și-au îndeplinit obligațiile privind crearea infrastructurii necesare de emitere a semnalului digital terestru, dar că acestea nu pot influența instituțiile private de media să aleagă aceasta modalitate de emitere și recepționare a semnalelor.

Reamintim că mai mulți experți media au criticat amânarea de către autoritățile moldovene a trecerii la televiziunea digitală.
 „Astăzi, țările membre ale UE se află într-un mediu al televiziunii digitale, inclusiv celei terestre, majoritatea până la 2012, altele cu întârziere, până la 2015. Trecerea la televiziunea digitală terestră, asumată în 2006 la Geneva de peste 100 de state, nu prea lăsa loc pentru excepții, angajamentul era unul pentru toți semnatarii. Nu și pentru Republica Moldova”, scria într-un articol pentru revista Mass-media în Moldova Alexandru Dorogan, membru al Asociației Presei Electronice.
 
Totodată, expertul atrăgea atenția la beneficiile pe care le-ar fi putut avea societatea, dacă tranziția ar fi avut loc până acum. „Trecerea la televiziunea digitală terestră ar fi însemnat un mare salt în spațiul informațional pluralist. Digitalizarea semnalului terestru ar fi creat posibilitatea să fie difuzate și recepționate 20-30 de canale TV cu acoperire națională, iar aceasta ar fi fost o șansă imensă pentru cetățeni ca din varietatea de surse să aleagă, să privească, să judece și să-și facă propria opinie. Esența televiziunii digitale tocmai în aceasta și constă – în a aduce avantajele societății informaționale în fiecare familie”, menționează expertul în același articol.