Eşti aici

Deputații din Găgăuzia au votat controversatul proiect de lege privind modificarea legii audiovizualului

04 Noiembrie 2014
1234 de afişări
Adunarea Populară din UTA Găgăuzia a adoptat, cu o majoritate de voturi, proiectul privind modificarea legii audiovizualului. Astfel, competențele privind eliberarea licențelor de emisie și autorizațiile de retransmisie au fost atribuite autorităților locale, fapt care, potrivit Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), contravine prevederilor Constituției, Codului Audiovizualului și altor norme legislative.

Membrii CCA au declarat că prin acest proiect autorităţile găgăuze încearcă să submineze suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Președintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Dinu Ciocan, a afirmat că încă la etapa când deputații locali au inițiat proiectul membrii CCA au constatat ilegalitatea acestuia și au sesizat Președinția, Parlamentul, Guvernul, Curtea Constituțională, Procuratura Generală și Serviciul de Informații și Securitate despre intențiile autorităților găgăuze. Până în prezent doar Procuratura Generală a reacționat la sesizarea instituției, anunțând că a transmis informația la procuratura din Comrat.

Unii deputați din Adunarea Populară, care au votat documentul, susţin că proiectul vine să anticipeze tranziția de la sistemul analog la cel digital.

Ciocan crede că, ulterior, autoritățile locale găgăuze vor încerca să influențeze radiodifuzorii privați, care activează pe teritoriul autonomiei, pentru ca aceştia să renunțe la licențele eliberate de către CCA și să obțină licența de la instituția locală. ”Dar licențele pentru emisie în digital vor fi eliberate conform Codului audiovizualului și de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului, prin avizul Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor”, a explicat președintele consiliului.

În opinia analistului politic Oazu Nantoi, la situația actuală s-a ajuns „din cauza guvernării incompetente și iresponsabile a autorităților de la Chișinău”. Potrivit lui Nantoi, însăşi adoptarea legii privind statutul special al autonomiei găgăuze a fost o ”gafă politică”. ”Ce probleme au fost rezolvate prin crearea acestei autonomii? Salvarea și promovarea limbii și culturii găgăuze? Sau federalizarea ascunsă a Republicii Moldova și crearea unei enclave pe criteriul etnic, care să devină un element de hărțuire permanentă a statului Republica Moldova de către Federația Rusă prin intermediul unui grup de persoane de la Comrat? Deocamdată, mai reală pare să fie  cea de-a doua variantă”, a constatat expertul.

Potrivit lui Oazu Nantoi, autoritățile centrale ar trebui să introducă modificări în cadrul juridic ce se referă la autonomia găgăuză în limitele proiectului de edificare a statului Republica Moldova. ”Pentru aceasta se cer două treimi de deputați responsabili și competenți care, bazându-se pe dialogul cu societatea civilă de la Chișinău și Comrat, pe experții din alte țări să elaboreze un set de modificări la această lege şi astfel să devină clar pentru toţi că în UTA Găgăuzia trăiesc aceiaşi cetățeni ai Moldovei, doar că această autonomie rezolvă niște probleme specifice la nivel local și nu devine o enclavă în care sunt cultivate spirite ”putinofile” și antistatale”, a menţionat politologul.

Nantoi este de părerea că în acest an în autonomia găgăuză au existat mai multe scenarii de destabilizare a situației din regiune, inclusiv prin proclamarea unei ”Republici Găgăuze” după semnarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Expertul susține că reprezentanții Găgăuziei au apelat și la etnicii găgăuzi din regiunea Odesa să facă parte din respectivul proiect și anume din acest motiv bașcanului i-a fost interzis accesul în Ucraina.

Săptămâna trecută, organizaţiile neguvernamentale de media au solicitat Adunării Populare a Găgăuziei să respingă proiectul de lege privind modificarea legii audiovizualului, argumentând că acesta conține o serie de propuneri ce contravin legislației naționale. ”Considerăm inacceptabilă adoptarea unor prevederi care contravin legislaţiei Republicii Moldova şi care vor duce la substituirea atribuţiilor legale ale autorităţilor care reglementează activitatea radiodifuzorilor”, se subliniază în declarația ONG-urilor semnatare.

Potrivit serviciului de presă al legislativului găgăuz, documentul urmează să fie semnat de către bașcanul autonomiei, Mihail Formuzal.


Foto: http://gagauzinfo.md/