Eşti aici

Despre furtul imaginilor, drepturile de autor și bunul simț

11 Mai 2015
1340 de afişări
Vadim Șterbate, fotograf și reporter la publicația “Observatorul de Nord” din Soroca, scria recent pe o rețea de socializare: “Dragi concetățeni și colegi, cum putem lupta cu cei (mass-media, site-uri de călătorie, portaluri de divertisment etc) care fură fotografiile ca-n codru? Mă bucur că-mi sunt apreciate lucrările, dar este corect să se ceară consimțământul autorului sau, în cel mai rău caz, să fie menționat fotograful...”. Drept confirmare, Vadim Șterbate a făcut trimitere la mai multe portaluri electronice / pagini web ale instituțiilor media, care au publicat fotografii din arhiva sa, fără a-i menționa numele.
 
În conformitate cu Legea privind dreptul de autor şi drepturile conexe, autorul unei opere beneficiază de mai multe drepturi, printre care, “dreptul la paternitate – dreptul de a fi recunoscut în calitate de autor al operei sale şi dreptul de a pretinde o atare recunoaştere, inclusiv prin indicarea numelui său pe toate exemplarele operei publicate sau prin referirea la numele său, după cum se obişnuieşte, în cazul oricărei valorificări a operei, cu excepţia cazurilor cînd acest lucru este imposibil şi cînd lipsa obligaţiei de a indica numele autorului decurge din alte prevederi ale prezentei legi”. Prezenta lege conține prevederi ce țin de aplicarea drepturilor de autor asupra operelor de artă (inclusiv fotografice), a drepturilor conexe și a altor drepturi, precum și măsurile de protecție a acestora.
 
În ceea ce privește respectarea dreptului de autor, și Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști, recomandă: “Nu vom prelua materiale (texte sau fotografii) fără să avem acordul autorului sau (după caz) publicației (sursei)”; “Vom respecta drepturile de autor ale colegilor, vom face trimiteri la numele autorului ori de câte ori vom face uz de o lucrare a altcuiva. Plagiatul este inadmisibil”.
 
 
 
Sursa foto: postare de Vadim Șterbate