Eşti aici

Diaspora vrea să susțină mass-media din R. Moldova. Alina Radu: „Nu mă aștept la „bombe” financiare, ci la o cooperare pas cu pas”

21 Martie 2017
3726 de afişări
Aproape 200 de persoane, membre ale diasporei din 19 țări, au participat, pe 18-19 martie curent, la un forum organizat în orașul Veneția din Italia. În cadrul întrunirii s-a discutat despre mai multe probleme cu care se confruntă R. Moldova, inclusiv din domeniul media. La eveniment au participat și reprezentanți ai mass-media din țară.
 
Cu referire la mass-media, participanții la forumul diasporei, organizat de Comunitatea „Adopta un vot”,  s-au arătat îngrijorați de starea materială a presei independente și de influența proprietarilor de media asupra activității jurnaliștilor. Contactată de noi, Anastasia Condruc, unul din organizatorii evenimentului, ne-a spus că în cadrul forumului a fost creat un grup special al Mass-Media, care „va elabora mecanisme de contracarare a surselor de propagandă prin crearea unei rețele de experți, inclusiv IT, și va promova vocea diasporei în emisiuni și interviuri”.  Acest obiectiv a fost inclus și în Rezoluția finală  pe care au adoptat-o reprezentanții diasporei.
 
Alina Radu, directoarea „Ziarului de Gardă”, care a participat la forum, a declarat pentru Media Azi că a fost surprinsă de faptul că persoanele din diasporă au creat acest grup de lucru pe situația mass-media din țară, la care s-au înscris mai mulți participanți, inclusiv persoane care muncesc ca reporteri la media din străinătate, dar și tineri care studiază jurnalismul, studenți sau tineri din domeniul IT. „A fost o discuție foarte mobilizantă și a fost vădit interesul lor pentru ca în Moldova să existe presă independentă, echidistantă, profesionistă. S-a făcut și un mic plan de lucru. Dar vreau ca toata lumea să înțeleagă că acest forum nu e despre bani neapărat, căci cei din diasporă, mai ales cei care au venit la forum, nu sunt directori de Financial Times și BBC, ei sunt niște oameni care muncesc din greu și care sunt bine intenționați. Deci nu înseamnă că mâine ei vor transmite milioane ca să întrețină presa, dar vin mai degrabă cu idei, experiențe europene, sprijin moral, sursă de informare.
 
În context, directoarea ZdG ne-a mai spus că nu se așteaptă la „bombe financiare”, ci la cooperare pas cu pas, care va duce la creșterea încrederii, la apropierea cetățenilor din ambele părți, care ar putea însemna și coalizarea lor în jurul unei media pe care o plac, și asta ar însemna contribuții pentru media independentă.
 
La întrebarea noastră, dacă Ziarul de Gardă își va majora numărul de cititori în diasporă, grație simpatiei de care se bucură în rândurile acesteia, Alina Radu ne-a răspuns: „Nu știu dacă tirajul ZdG după această întrunire va exploda, dar am beneficiat de multe aprecieri și încurajări, precum și de o mulțime de surse de informare, de persoane care pot fi interesante pentru cititori. Asta e una din misiunile de bază îndeplinite - o comunicare mai bună a celor din diasporă cu cei de acasă prin intermediul ZdG”.
 
Întoarsă recent de la același forum al diasporei, jurnalista Natalia Morari, co-fondatoare a Asociației de Jurnaliști care va reorganiza postul TV7, a menționat pentru Media Azi că  relația cu diaspora devine importantă pentru toate domeniile din țară și că aceasta ar putea deveni acel suflu nou, care vine cu idei, expertiză și chiar proiecte concrete, menite să îmbunătățească starea de lucruri din R. Moldova.

„În cadrul discuțiilor de panel și în grupuri tematice am examinat inclusiv noul model de business al presei independente, care să includă instrumente de crowdfunding. Acest model presupune fie donații mici, fie subscripții care trebuie să reprezinte o parte importantă de venit pentru instituțiile mass-media, ce doresc să facă jurnalism independent, obiectiv deocamdată  imposibil de realizat în cadrul unei piețe monopolizate. Instrumentele concrete încă urmează să fie elaborate, dar e de apreciat deschiderea mai multor reprezentanți ai diasporei față de ideea că și publicul trebuie să participe în susținerea presei libere. Grupul de lucru pe mass-media a prezentat mai multe proiecte concrete, să sperăm că cel puțin o parte din ele vor fi realizate până la următorul offline”, ne-a spus Natalia Morari.

O întrunire similară, potrivit Rezoluției forumului, va fi organizată în luna august 2017, la Chișinău.

Comunitatea Adoptă un Vot a fost fondată în preajma alegerilor prezidențiale din octombrie-noiembrie 2016, ca o necesitate de mobilizare la vot a cetățenilor moldoveni de peste hotare. În prezent, comunitatea numără aproape 98 de mii de membri.

Sursa foto: http://bit.ly/2nGo8fm