Eşti aici

Dinu Ciocan, președintele CCA: Putem număra pe degete radiodifuzorii care difuzează volumul minim necesar de 30 la sută produs autohton

16 Ianuarie 2015
1848 de afişări
17 radiodifuzori publici urmează să fie monitorizați de Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) sub aspectul respectării volumului de producție autohtonă. Radiodifuzorii care nu se vor conforma legislației în vigoare vor fi sancționați. O decizie în acest sens a fost aprobată joi, 15 ianuarie, de către CCA.
 
Problema asigurării procentajului de 30 la sută produs autohton a fost dezbătută și în cadrul emisiunii “Țara lui Dogaru” de la Publika TV.
 
Referindu-se la situaţia alarmantă care se atestă în prezent pe piaţa audiovizuală, Dinu Ciocan, președintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, a menționat că deși decizia în vederea majorării volumului de produs autohton cel puțin până la 30 la sută și difuzat în orele de maximă audiență în limba română a fost luată încă din 2012, în prezent doar de 3-4 radiodifuzori se conformează acestei decizii. Potrivit lui Ciocan, marea majoritate a radiodifuzorilor preferă să paraziteze, adică să procure produse de la alte televiziuni din străinătate, cu raiting, și să le dea în orele de maximă audiență. Această stare de lucruri aduce o atingere gravă dreptului legitim al consumatorilor de programe de a avea acces la emisiuni autohtone  de calitate, cu informații veridice, echidistante, obiective. Președintele CCA a mai adăugat că unii radiodifuzori reușesc, totuși, să difuzeze 80 la sută producție realizată în R. Moldova, ceea ce demonstrează că se poate realiza acest demers.
 
Amintim că decizia instituției de reglementare prin care radiodifuzorii au fost obligați să difuzeze volum minim de 30 la sută produs autohton în limba română la ore de maximă audienţă a fost atacată în instanţa de judecată de mai mulţi radiodifuzori, ulterior însă, Consiliul a obţinut câştig de cauză la Curtea de Apel.
 
Potrivit reprezentanților CCA, vor fi monitorizate următoarele posturi de televiziune: Prime, Canal 3, Canal 2, RTR Moldova, TV 7, N 4, CTC Mega, TVC 21, Jurnal TV, Accent TV, ALT TV, Super TV, Acasă în Moldova, Euro TV, Bravo, Ren Moldova şi PRO TV CHIŞINĂU. Instituţiile media vor fi supuse monitorizării timp de șapte zile, începând cu săptămâna viitoare, iar primele rezultate vor fi prezentate în decurs de aproximativ o lună.