Eşti aici

(DOC) Accesul la informație și libertatea de exprimare, printre prioritățile Guvernului? Răspunsul Executivului la petiția Celulei de criză

18 Septembrie 2020
829 de afişări
Mecanismele pentru asigurarea accesului la informație trebuie perfecționate, spun reprezentanții Guvernului, care susțin că planifică să revadă cadrul normativ „în vederea fortificării libertății de exprimare și neadmiterii limitării nejustificate a accesului la informație”. Precizarea a fost făcută de reprezentanții Executivului într-un răspuns oficial, expediat Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), la petiția Celulei de criză a jurnaliștilor, în care erau sesizate probleme privind accesul la informația de interes public. Celula a fost creată în aprilie 2020, în contextul stării de urgență instituită ca urmare a declanșării pandemiei de Covid-19.

În petiția Celului de criză a jurnaliștilor, expediată președintei Parlamentului, Zinaida Greaceanîi, și prim-ministrului Ion Chicu pe 25 mai, se menționa despre restricționarea accesului la informația de interes public, precum și despre legislația restrictivă din domeniu. În context, petiționarii au amintit despre necesitatea aprobării unui proiect de lege care să conțină prevederi ce ar îmbunătăți cadrul legal ce reglementează accesul la date.

Ajunsă la destinație, petiția, semnată de peste 350 de persoane, a fost remisă Cancelariei de Stat, care a venit cu un răspuns către CJI.
 

Constatând necesitatea perfecționării mecanismelor aplicate în prezent în domeniul asigurării accesului la informația de interes public - unul dintre cele mai dinamice și flexibile domenii, Guvernul și-a setat în Programul de activitate obiectivul de revizuire a cadrului normativ în vederea fortificării libertății de exprimare și neadmiterii limitării nejustificate a accesului la informație, cu stabilirea unor acțiuni concrete, reflectate în Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2020-2023”, se afirmă în răspunsul Cancelariei, semnat de secretara Guvernului, Liliana Iaconi, pe 2 iunie 2020.
 

Deși documentul a fost semnat la începutul lunii iunie, el a ajuns la CJI abia la mijlocul lunii septembrie, „în legătură cu situația pandemică și trecerea la expedierea, în mare parte, a corespondenței în regim electronic, precum și din anumite motive tehnice”, potrivit Direcției de comunicare a Guvernului.

Conform Planului menționat, Executivul își propune să revizuiască  legislația „în vederea fortificării libertăților fundamentale ale omului, inclusiv a libertății de exprimare, și neadmiterea limitării nejustificate a accesului la informație”. Termenul setat pentru executarea acestui obiectiv este noiembrie 2021, responsabil de domeniu fiind Ministerul Justiției.

Totodată, Guvernul își propune, până în decembrie 2020, să aprobe și să remită Parlamentului un proiect de lege cu privire la publicitate. Nu este clar dacă, în acest document, se vor regăsi și prevederile care există deja în proiectul de lege privind publicitatea, votat în Parlament în primă lectură pe 11 octombrie 2018.

O altă inițiativă a Celulei de criză a jurnaliștilor, realizată cu susținerea redacțiilor și ONG-urilor de media, ține de faptul că funcționarii Ministerului Sănătății au fost convinși să organizeze conferințe online la care presa să poată adresa întrebări în direct, pe perioada pandemiei, când accesul la astfel de evenimente a fost limitat. Inițiativa a fost susținută de 25 de organizații și instituții media, iar după solicitări repetate în acest sens, ministerul a dat curs solicitării. Prima conferință cu reprezentanții ministerului a avut loc pe 1 mai și aceastea au continuat până în luna septembrie, cu excepția ultimelor două săptămâni. Potrivit consilierului în comunicare în cadrul ministerului, Cristina Stratulat, organizarea conferințelor online a fost suspendată temporar pe motiv că „este o supraaglomerare de sarcini și muncă, în contextul creșterii cazurilor de Covid și deschiderea școlilor”. Potrivit ei, conferințele urmează a fi reluate.