Eşti aici

(Doc) Ministerul Sănătății: Jurnaliștii din Republica Moldova vor fi vaccinați la etapa a doua de vaccinare, de rând cu polițiștii și angajații ministerelor

17 Februarie 2021
1867 de afişări
Jurnaliștii din Republica Moldova ar putea fi vaccinați în mod prioritar la etapa a doua a campaniei naționale de vaccinare anti Covid-19, de rând cu polițiștii, angajații ministerelor, dar și cei ai Președinției, potrivit unui răspuns pe care Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) l-a oferit portalului Media Azi. Reprezentanții Ministerului au precizat că vaccinarea va avea loc în funcție de stocurile disponibile de vaccin. Anterior, deputații din cadrul Partidului Șor și ai Platformei Pentru Moldova din Parlament au propus ca și ziariștii să fie vaccinați în mod prioritar împotriva Covid-19.
 
Potrivit aceluiași răspuns, campania națională de vaccinare anti Covid-19 se va derula în trei etape pentru că necesitatea și cererea de vaccin „depășește disponibilitatea acestuia la nivel global, din cauza producerii insuficiente și a cererii mari”. Astfel, în conformitate cu Planul național de imunizare anti-COVID-19, vaccinarea va derula în felul următor: Etapa I de disponibilitate foarte limitată a vaccinului (vaccinarea se va efectua la 1-10% din populația totală) pentru distribuția inițială; Etapa II, pe măsură ce oferta de vaccin crește, dar disponibilitatea rămâne limitată (vaccinarea se va efectua la 11-20% din populația totală a țării); Etapa III, când oferta de vaccin atinge o disponibilitate moderată (vaccinarea se va efectua la 21-50% din populația totală a țării) și vaccinarea altor categorii din populația generală, care nu au fost acoperite anterior.
 
Potrivit reprezentanților Ministerului, la prima etapă vor fi vaccinați lucrătorii din instituțiile medico-sanitare pentru că locul de muncă a personalului medical este catalogat la „categoria de risc foarte înalt”. Profesioniștii din domeniul mass-media vor fi vaccinați în ordine prioritară, la etapa a doua de vaccinare.

 

„Având în vedere faptul că reporterii, cameramanii, moderatorii îndeplinesc sarcini cu contact strâns și frecvent cu publicul larg, dar care nu necesită contact cu persoane cunoscute sau suspectate de a fi activ infectate cu virusul responsabil de Covid-19, vaccinarea acestei categorii de populație se va efectua în mod prioritar la etapa a II-a, de comun cu angajații structurilor de menținere și asigurarea ordinii publice, apărării și securității statului inclusiv ambasade, Parlament, Președinție, Guvern, ministere și instituții subordonate acestor instituții, agenții, organizații sindicale, autorități publice locale și lucrătorii sistemului penitenciar”, a explicat secretara de stat pe domeniul Sănătății Tatiana Zatîc în răspunsul pe care l-a semnat.

 
La începutul lunii februarie, reprezentanții Partidului Șor și ai Platformei Pentru Moldova din Parlament au propus ca și ziariștii să fie vaccinați în mod prioritar împotriva Covid-19. „Jurnaliștii, alături de polițiști, alături de medici, se aflau în prima linie și își făceau datoria”, invoca drept argument deputatul Igor Himici, într-un briefing de presă. Atunci, opiniile unor reprezentanți ai breslei, contactați de Media Azi să comenteze declarația, s-au împărțit. 

Vedeți și: Caricatura Media Azi // Relația lui Șor cu jurnaliștii: de la amenințări, la vaccinare în mod prioritar

Sursa foto: știri.md